• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tom teaterscen/ Mynt i spargris Foto: Magnus Liam Karlsson/ Anders Wiklund / SvD / TT

Skådespelare med funktionsnedsättning jobbar gratis

Uppdaterad
Publicerad

Många teatergrupper för skådespelare med funktionsnedsättning betalar ingen lön för sina medverkande. Det visar en undersökning som Sveriges Radios nyhetsprogram Klartext gjort.

I undersökningen ingick 11 svenska teatergrupper för skådespelare med funktionsnedsättning. Och resultatet visar att 7 av dem inte betalar ut någon lön alls.

En av de undersökta teatergrupperna är Revyresan i Borlänge i Dalarna, som drivs av en gymnasiesärskola tillsammans med en idéell förening.

Försörjer sig på bidrag

De yngre skådespelarna i teatern är gymnasieelever och de äldre är deltagare i daglig verksamhet, vilket ofta betyder att de inte får någon lön, utan är beroende av bidrag. Två av deltagarna i är Sandra Wallman och Magdalena Tusendaler.

– Alltså det går ju bra ändå. Vi ger ju någonting som man inte behöver ge för pengar, vi ger glädje, säger Magdalena till Sveriges radio.

– Det betyder mer för oss än pengar, instämmer Sandra.

Har inte råd

Bland undantagen som helt eller delvis betalar ut lön finns framgångsrika Glada Hudik-teatern från Hälsingland. Trots att teatern drivs som daglig verksamhet får skådespelarna drygt 1 700 kronor per föreställning.

Men på Revyresans teater räcker ekonomin inte till att betala lön, menar projektledare Kicki Bergsten.

– Jag kan inte betala någonting. Skolan betalar min tjänst, och det är liksom det de mäktar med, säger hon till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.