Skådespelare nekades visum

Uppdaterad
Publicerad

De utbredda våldet mot kvinnor i Kongo-Kinshasa är ämnet för Teater Tribunalens föreställning ”Les Femme”. Ett svenskt-kongolesiskt samarbetsprojekt som fått stöpas om sedan de fyra kongolesiska skådisarna som skulle vara med i föreställningen vägrats inresevisum till Sverige.

Skådespelarna har istället ersatts av sina svenska kollegor.

– Vi har funderat mycket hur vi kan få in deras röster ändå så vi presenterar de kongolesiska skådespelarna med bilder, säger Anna Jakobsson, en av två regissörer bakom Les Femmes, som baseras på verkliga berättelser om våld mot kvinnor i Demokratiska Kongo.

– Vi har också en film på hur det såg ut på deras uppspel.

Vill skapa debatt

Föreställningen är ett resultat av ett samarbete mellan Teater Tribunalen, organisationen Kvinna till kvinna och den kongolesiska ungdomsorganisationen CEDEJ, som arbetar mot sexuellt våld och sexuella trakasserier mot kvinnor.

De arbetar framför allt i skolor, där unga tjejer kan tvingas ha sex med sina lärare för att för att få ut sina betyg, men också ute i samhället med att försöka påverka opinionen om sexuellt våld – ett känsligt ämne.

CEDEJ har stått för insamlandet av material till teaterföreställningen Les Femmes.

”Drabbar hela samhället”

Lena Ag är generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna. Hon ser en historia som upprepar sig.

– Vi tar om ett krig som pågått väldigt länge, och kallas för Afrikas världskrig. Det är över 5 miljoner människor som dött och FN pratar om en halv miljon kvinnor som drabbats av våldtäkter. Men vi vet också att det är skamfyllt och stigmatiserande att tala om det här. Det drabbar hela samhället och det används också som ett vapen – som ett sätt att fördriva befolkningar. Vi har sett det i Europa på 90-talet under balkankriget, säger hon.

Fick stryka det grövsta

Les Femmes regissörer tror på teaterns förmåga att väcka hopp när allt annat känns så hopplöst.

– Teatern kan tilltala en publik på ett annat sett genom skönheten som teatern kan erbjuda men också genom hur den kan kommunicera och väcka frågor, säger Susanna  Forsberg.

– Att vända den här frustrationen till någonting bra, tilläger regikollegan Anna Jakobsson

Men ibland blir verkligheten för grov för att gestaltas på scen.

En av scenerna fick strykas och ersättas med dikter.

– Den var väldigt grov. Den handlade om ett faktisk mord på en kvinna. En anonym kvinna – vi vet inte vem det är, men vi valde att ta bort den scenen. säger Susanna Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.