Foto: TT

Skådespelaren Ron Glass är död

Uppdaterad
Publicerad

Med roller som kommissarie Ron Harris i ”Barney Miller” och Derrial ”Shepherd” Book i ”Firefly” fick amerikanske skådespelaren Ron Glass miljontals fans världen över. På fredagen avled han, 71 år gammal.

I över 30 år gick det att skymta Ron Glass i både tv-serier och filmer. Det blev mest av den första varan där Glass bland annat gästspelade i serier som ”Hawaii Five-O” och ”All in the family”. Det stora genombrottet kom när han axlade rollen som Ron Harris, en polis med författardrömmar som ofta prioriterade skrivandet före utredningarna,  i detektivkomediserie ”Barney Miller”. En roll han spelade mellan 1975 och 1982 och som gav honom en Emmynominering.

Senare i livet fann han en ny publik bland science-fiction-, och Joss Whedon-fansen. I serien ”Firefly”, en kortlivad men kultförklarad tv-serie, spelar Ron Glass rollen som predikanten Derrial ”Shepherd” Book. En kristen, äldre herre som fungerar som en andlig vägledare och moralisk kompass för smugglarna som reser igenom galaxerna. Serien gick bara mellan 2002 och 2003, men i filmen ”Serenity” (2005) repriserade Ron Glass sin rolll.

”En av de bästa”

Flera av hans motspelare från ”Firefly” har uttryckt sin saknad på Twitter efter att Glass agent gick ut med dödsbudet.

”Ron Glass var en av de bästa skådespelarna att arbeta med. Hans skratt var bortom smittande och hans generositet fanns alltid där”, skriver Alan Tudyk.

”Vi älskar dig, Ron Glass. Gå inte för långt bort”, skriver skådespelaren Nathan Fillion.

Ron Glass blev 71 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.