Foto: TT

Kritik mot teknikstrul för skräll

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalens första skräll.

Populära Molly Pettersson Hammar tvingades lämna tävlingen direkt.

Konstigt, tycker kritiker, och undrar om SVT:s havererade app ligger bakom.

Molly Pettersson Hammar Melodifestivalen-debuterade med låten ”I'll be fine”.

Under framträdandet hyllades 19-åringen på Twitter, men redan i första utslagningen röstades hon ut. Det fick många att reagera på sociala medier.

Melodifestivalen 2015

Kommentarer som ”Molly var ju bäst, vad är detta”, ”Tycker synd om Molly”, ”Aj, aj Molly... Där har ni första skrällen” och ”Fan att Molly åkte” avlöste varandra.

Spekulationer på nätet

Även Daniel Gildenlöw med låten ”Pappa” röstades ut efter första utslagningen. Bidragen var först ut i startfältet. Om buggen med röstningsappen, som dök upp strax innan sändningsstart, störde resultatet är oklart. Men spekulationer i sociala medier flödade.

”Jag kräver att svt fixar in Molly till finalen efter detta app-fiasko. Livet må vara orättvist men detta var droppen”, och ”Oj oj oj, den där appen bara kör. Hoppas SVT redovisar antalet telefon/app-röster” – är exempel på vad det surrades om i etern.

”Inte det jag ser”

App-användare kunde bara rösta medan bidragen pågick. Flera tittare hävdar även att det tog lång tid att ladda ner appen, som programledarna berättade om i början av sändningen, och att de första bidragen därför kan ha blivit lidande.

Enligt Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman, skiljer sig dock inte app-rösterna från sms- och telefonrösterna.

– Jag förstår, men när vi tittar på resultaten och delar upp dem så är det inte det jag ser, nej, säger han i Aftonbladet livesändning.

– Vi lanserade den i onsdags och tycker att vi varit ute i god tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet