Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den amerikanske skulptörens gigantiska stålkonstruktioner i klippet. Foto: AP Photo/Mary Altaffer, File

Skulptören Richard Serra död

Publicerad

Med sina gigantiska konstruktioner i stål blev han en av sin generations främsta skulptörer. När Richard Serra såg en tanker sjösättas som fyraåring gjorde det ett så djupt intryck att det kom att prägla hela hans konstnärskap. Under tisdagen dog han i sitt hem i New York.

Den amerikanske skulptören Richard Serra har avlidit i sitt hem på Long Island i New York, bekräftar hans advokat. Serra blev 85 år.

Serra var mest känd för sina gigantiska skulpturer i varmvalsat stål format till valv, spiraler och ellipser. Han skulpterade också i andra material såsom betong, gummi och bly.

Minimalisten Richard Serra, född 1939, anses vara en av de främsta skulptörerna i sin generation.

Genombrottsverket demonterades

Hans arbete började uppmärksammas 1981 då hans 36,5 meter långa och 3,6 meter höga böjda vägg av stål, kallad ”Tilted Arc”, sattes upp på Federal Plaza i New York.

Skulpturen väckte starka känslor och kritiker krävde att den skulle flyttas. Den demonterades senare, men Serras popularitet på konstscenen i New York var ett faktum.

År 2005 installerades åtta större verk av Serra på Guggenheim-museet i Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.