Skyhöga avgångsvederlag till BBC-chefer

Publicerad

I dag ska man i det brittiska parlamentet försöka avgöra hur det kommer sig att flera av public service-bolaget BBC:s chefer fått för höga avgångsvederlag. Beslutet kan leda till en omstrukturering av hela bolaget.

Det har riktats hård kritik mot BBC Trust, den del av public service-bolaget som är högst ansvarig och även agerar kontrollorgan för BBC. Den före detta BBC-chefen Marc Thompson kommer i dag vittna om hur Trust varit medvetna om de förhöjda avgångsvederlagen. Något som ordföranden för BBC Trust, Lord Patten säger är felaktigt. Detta rapporterar BBC på sin egen hemsida.

BBC har betalat 25 miljoner pund, det vill säga cirka 277 miljoner svenska kronor, till 150 avgående chefer. Vilket är cirka 22 miljoner kronor mer än vad som avses i avtalen.

Dagens utfrågning i parlamentutskottet är en fortsättning på ett liknande förhör från tidigare i sommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.