”Presstöd är inget alla har rätt till”

Uppdaterad
Publicerad

Mellanstora lokaltidningar blir vinnare i Sveriges tidningsbransch, om presstödskommitténs förslag blir verklighet.

Helt avskaffad reklamskatt, samdistribution av post och dagstidningar, lika behandling av storstads- och småstadstidningar i presstödssystemet och samma driftstöd för läsarintäkter från digital upplaga som för tryckt tidning.

Det föreslår Presstödskommittén i ett betänkande, som lämnas över till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på onsdagen. Förslagen föreslås gälla från 2017 – helst ännu tidigare.

Presstöd

Ordföranden reserverar sig

Förändringarna är beräknade på dagens upplagesiffror och alla sju deltagande partier står bakom förslagen. Kommitténs ordförande, Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger väljer dock att reservera sig mot flera av förslagen i utredningen.

Axberger tycker bland annat att urtredningen valt att fokusera för mycket på tidningsföretag och för lite på själva journalistiken, oavsett var den publiceras.

I en reservation till kommitténs förslag skriver JO också att det borde finnas med en demokratibestämmelse som gör att publikationer som exempelvis sprider rasistisk propaganda inte kan få del av presstödet. Som förslaget nu är utformat kan sådana tidningars utgivning delvis finansieras av allmänna medel.

Något som Lena Adelsohn Liljeroth håller med om.

– Presstödet är inget som alla har rätt till. Framförallt inte om man inte omfattar alla människors lika värde, säger hon i en intervju till Kulturnyheterna.

Hon tillägger att ”åsiktsfrihet, tryckfrihet och yttrandefrihet är grundbultar i vårt samhälle, men att det inte innebär att alla ska ha rätt till presstöd”.

12,2 miljoner mindre i stöd

Förändringar i presstödet kommer att leda till minskat driftsstöd till tidningar med sammanlagt nästan 12,2 miljoner, enligt Medievärlden som i förväg har tagit del av Presstödskommitténs förslag till nytt presstöd.

Mest minskar stödet till Skånska Dagbladet, med minus 50 procent. Även Svenska Dagbladet får en relativt kraftig minskning, ner med 26 procent.

Stor ökning för vissa tidningar

Största ökningen får mellanstora tidningar som Norrländska Socialdemokraten, 4,5 miljoner kronor, plus 27 procent. Världen Idag får en större procentuell ökning, men det rör sig om ett mindre belopp.

Kulturnyheterna sänder intervjun med Lena Adelsohn Liljeroth 19.00 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presstöd

Mer i ämnet