Slutet på mordgåtan

Publicerad

Det sista avsnittet av den uppmärksammade podcasten ”Serial” har sänts. Och frågan är hur nöjda de miljoner lyssnarna är med slutet.

Den amerikanska podden ”Serial” slog ner som en bomb när den kom i höstas och har hittills nått flera miljoner lyssnare. Kulturnyheterna har tidigare berättat om serien som har kallats beroendeframkallande av recensenter.

Inget definitivt svar

Podden tar upp det 15 år gamla mordet på highschooleleven Hae Min Lee och försöker reda ut vad som egentligen hände. I dagsläget sitter Adnan Syed, Hae Min Lees första pojkvän, fängslad för mordet. Och de lyssnare som har väntat sig ett definitivt svar om hans skuld kommer att bli besvikna. För när sista avsnittet sänts levereras ingen omvälvande sanning. Enligt tidningen Vulture säger seriens skapare Sarah Koenig själv:

”Hur gärna jag än vill vara säker, så är jag inte det.”

Öppen med osäkerheten

Enligt Vulture har Mike Pesca, som har en podcast på tidningen Slate, vädjat till Sarah Koenig om ett definitivt avslut.

”Låt inte detta mynna ut i en fundering om sanningens natur” sa han.

Men Sarah Koenig har redan från början varit tydlig med att hon kanske aldrig kommer att kunna leverera ett givet svar på vem som mördade Hae Min Lee, och hon har också varit försiktig med att dela med sig av sina egna tankar om vem som egentligen är skyldig. I seriens avslutningsavsnitt uttrycker hon dock för första gången sina egna tankar kring Adnan Syeds skuld.

”Om du ber mig att svära på att Adnan Syed är oskyldig så kan jag inte /…/För det mesta tror jag att han inte gjorde det” säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.