Smygpremiär för SVT:s vuxna julkalender

Uppdaterad
Publicerad

Lucköppning och julkalendrar kanske mest förknippas med glada, stormagade tomtar och tindrande Disneygranar, men SVT breddar i år perspektivet och låter sex av Sveriges främsta serietecknare skapa en egen kalender som räknar ned fram till dopparedagen.

Bakom julkalendern, som går under namnet ”Rim & reson”, står de välkända tecknarna Nina Hemmingsson, Martin Kellerman, Jan Stenmark, Liv Strömquist, Sara Granér och Ulf Lundkvist samt regissören Jessica Laurén och animationsbyrån FilmTecknarna.

Motvikt mot glättighet

– Tv-julkalendern är ju någonting man har växt upp med och det har alltid varit väldigt magiskt. Nu har det ju smugit in en lite bittrare form i den här varianten, den är inte lika tillrättalagd som de brukar vara, men magin finns kvar tillsammans med diskbänksrealismen, säger Jessica Laurén, som alltså regisserat kalendern.

Tre tecknare har suttit och tecknat av Strömuists och de andras bilder. Sedan har tre andra arbetat med bearbetningen.

– Eftersom det bara rör sig om en bild måste man dramatisera den för att det ska vara någon idé att göra film av den. Samtidigt vill man behålla andan av tecknarnas arbete, inte gå ifrån där och lägga in något eget, säger Laurén.

Tvekade först

En som först tvekade för att vara med i projektet är Nina Hemmingsson.

– Min första reaktion var: Nej vad jobbigt, jag har inte tid att ta ställning till det här, säger hon.

Men sedan blev det ändå ett ja, från Hemmingsson:

– Det var svårt att säga nej till det för att det är så skönt med en motvikt mot det här glättiga julfirandet, det är helt i linje med det jag håller på med.

Och hon är nöjd med hur hennes ursprungliga bilder tagits om hand av animationsteamet.

– Själva animationerna tycker jag att de har behållit ursprungskänslan och budskapet i allting så det är ganska varsamt gjort. Samtidigt har de vågat lägga in en ny dimension i det med ljudet och själva animationerna. Det är fint gjort utan att vara fegt, tycker jag.

Vad är din relation till julkalendrar?

– Jag har varken någon väldigt negativ eller positiv relation till julkalendern i sig, däremot julen kan man bli så himla trött på. Dels för att den håller på så himla länge, att det nästan bara handlar om kommers och så kan jag inte låta bli att tänka på alla som hamnar utanför. Jag tycker att julen är lite sorglig på det sättet, säger Nina Hemmingsson.

Tradition

Helena Ingelsten, redaktör på SVT Kortfilm, berättar att alla som är med i projektet var de som SVT ville ha.

– Vi valde ut de personerna, hörde av oss till dem och var tydliga med idén att det skulle kännas som deras personliga stil. Sedan dess har vi haft extremt fria tyglar, säger Ingelsten.

SVT:s Kortfilmsredaktion fortsätter i och med ”Rim & reson” på den redan inslagna vägen att erbjuda julkalendrar för den lite äldre publiken. Förra året visade Kortfilm en julkalender där kulturpersonligheter som Titiyo och Jonas Karlsson delade med sig av sina starkaste julminnen.

Ida Krasse

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.