CNN: Nordkorea bakom hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Den hackergrupp som genomfört attacker mot filmbolaget Sony Pictures arbetade på uppdrag av Nordkorea. Det har amerikanska utredare kommit fram till, uppger CNN.

Nyheten kommer kort efter att Sony meddelat att julhelgens premiär av filmen ”The Interview” ställs in, efter att hot riktats mot biografer och biobesökare.

Filmen handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un, och har av Nordkorea beskrivits som ”en krigsförklaring” och det finns misstankar om att landet ligger bakom hackerattacken som lett till många intrikata avslöjanden om Sony.

Terrorhotad komedi

Ett nytt meddelande från hackergruppen kan bara tolkas som ett hot om terroristattacker mot biograferna som visar filmen med premiär den 25 december.

Påminner om 11 september

”Snart kommer hela världen att se vilken avskyvärd film Sony Pictures Entertainment har gjort. Världen kommer att fyllas av fruktan. Kom ihåg den 11 september 2001,” står det bland annat.

Enligt departementet för inrikes säkerhet (DHS) finns dock ””nga trovärdiga underrättelseuppgifter” om några förestående attacker mot biografer. Men flera biokedjor har meddelat att de inte kommer visa filmen i USA, enligt uppgifter i medier, skriver AFP.

Avvaktar

I Sverige har SF ännu inte diskuterat om det behövs extraordinära åtgärder för de svenska biografernas del. Sådana diskussioner har dock förts i samband med andra filmpremiärer.

– När det var premiär för filmen som skildrade jakten på Usama bin Ladin hade vi diskussioner om extra säkerhetspådrag, men bedömningen blev att det inte behövdes, säger SF:s informationschef Thomas Runfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet