Soran Ismail på SVT:s valvaka vid valet i september. Foto: TT

Soran Ismail kvar på P3 under valet

Uppdaterad
Publicerad

I vintras petades komikern och programledaren Soran Ismail från Morgonpasset i Sveriges Radios P3 efter tydligt ställningstagande mot SD. Men nu är det klart att han får jobba vidare trots att det är dags för ett extra val i mars.

I februari meddelades att komikern Soran Ismail skulle ta en paus från sin roll som sidekick i Sveriges Radios program Morgonpasset i P3, under valåret som präglades av både ett EU- och riksdagsval. Anledningen var att Ismail i olika sammanhang hade tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna och deras politik.

Sveriges Radio har, i egenskap av public service-företag, karensregler som innebär att programledare och andra företrädare inte får ta partipolitisk ställning under en valrörelse.

– Då bedömde man gemensamt att det fanns skäl att tro att det kunde uppstå situationer där Soran skulle ta ställning på ett eller annat sätt. Man kom överens om att han skulle ta en paus, som Soran då valde att göra, säger Mattias Hermansson, chef för Sveriges Radios kulturredaktion och ansvarig utgivare för Morgonpasset.

”Ett icke-beslut”

Inför nyvalet gör dock Sveriges Radio alltså nu en annan bedömning, och Soran Ismail tillåts jobba kvar fram till nyvalet i mars.

– På sätt och vis är det ett icke-beslut. Vi kör enligt planerat. Det är en ny period med en ny valrörelse och nya förutsättningar. Alla medarbetare på Sveriges Radio går igenom riktlinjerna med sina chefer, säger Mattias Hermansson.

– Soran och jag har tittat igenom det tillsammans och vi kan inte se att det föreligger någonting som hindrar honom från att kunna göra sitt jobb som vanligt.

Nya förutsättning inför våren

Mattias Hermansson var inte ansvarig utgivare för Morgonpasset när det förra beslutet om en paus togs för Soran Ismail togs. Han menar ändå att förutsättningarna ser annorlunda ut inför den kommande valrörelsen.

– Skillnaden då var att Soran skulle ha åtaganden utanför Sveriges Radio som skulle kunna göra att han inte kunde följa riktlinjerna. Då kom de överens om att han skulle ta en paus. Nu är läget ett annat och då tar jag ett beslut inför den här perioden, säger Mattias Hermansson.

Skulle Ismail ändå ta tydlig partipolitisk ställning under valrörelsen kan dock beslutet förändras.

– Om man inte följer riktlinjerna får man kliva av sina uppgifter, det gäller för alla medarbetare, säger Mattias Hermansson.

Ismail: ”Det jag gör krockar inte med public service”

Soran Ismail har avböjt att kommentera dagens beslut i andra medier utan hänvisar till cheferna på Sveriges Radio. I en intervju med SvD säger komikern ändå att han är nöjd med att slippa ta en paus den här gången.

– Jag tycker att det är bra. Jag är inte på något sätt partisk. Jag tycker inte att det jag gör och säger krockar med public service.

Har du fått några restriktioner kring vad du får eller inte får säga och göra?

– Nej, ingenting annat än det som alltid gäller på Sveriges Radio, för alla medarbetare, säger Soran Ismail till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.