Foto: Instagram/TT

Musiksverige i sorg efter Christian Falks död

Uppdaterad
Publicerad

Sorgen sprider sig i musikbranschen efter musikern och producenten Christian Falks död. Och på sociala medier delar många artister och vänner med sig av sina tankar efter dagens besked.

Kommentarerna efter beskedet att Christian Falk avlidit strömmar nu in på sociala medier, och många av landets artister hyllar den svenske musikern och producenten.

Robyn och Falk jobbade ihop många gånger, och hon skriver om förlusten av sin vän på Instagram:

”Min kära vän Christian Falk gick bort i går. Han var en av de modigaste och mest känsliga musiker jag någonsin känt. Jag saknar dig Christian. Världen är en sämre plats utan dig. All min kärlek till dina barn och dina kära. Jag älskar dig.”

Neneh Cherry, som samarbetat med Falk flera gånger, skrev ”may he rest in peace” och lade ut en bild på de två på Twitter. Artisten Sarah Dawn Finer skriver på Instagram:

”Kära brillianta Christian Falk. Vila i Frid. Tack för att du förgyllde planeten med din person och din talang. Mina tankar och min kärlek just nu till din familj, och dina nära och kära i denna tragiska och sorgliga stund.”

Petter och Thomas Rusiak hyllar

Artisten Petter, som under sin karriär haft en nära samarbete med Christian Falk, skriver i dag på Instagram att:

”Jag är så glad att jag fick jobba med dig Christian, du är och kommer alltid vara en legend för mig, din känsla för konst och musik var alltid överjävlig”.

Även artisten Thomas Rusiak, som arbetat med Falk på sin första skiva, hyllar producenten på Instagram:

”Jag ville rappa som ADL och prodda beats som Christian Falk. Jag fick äran att jobba med Christian på min första skiva, jag har också haft äran att dela scen med honom några gånger. Christian, för mig har du länge varit en av Sveriges få legender.”

”Stor integritet”

SVT:s musikjournalist Petra Markgren Wangler träffade Christian Falk i sitt arbete som musikjournalist och producent för olika P3-program i slutet av 1990-talet, och beskriver honom som en person med stor integritet.

– I början var man rädd för honom för att han var så cool. Han hade ju den där bakgrunden i Imperiet, och jag hade en sån respekt för honom. Men i själva verket var han schysst och snäll.

”Lyfte fram många artister”

Enligt Petra Markgren Wangler hade Christian Falk en central position i musiksverige och gjorde mycket för att lyfta fram många nya artister.

– Han hade både själ och attityd, och han höll på sitt och lyfte fram många artister. Och han hade integritet, oavsett vart branschen sprang. Framförallt lyfte han fram delar av den svenska soulen.

Och SVT:s musikjournalist vill även lyfta fram Christian Falks attityd och förmåga att gå sin egen väg i musikbranschen.

– Han var en cool snubbe när man jobbade med honom, och han var en av de sista i sitt slag som stod emot det komersiella tramset i branschen. Han hjälpte fram många med sitt kunnande, och hans attityd använde han för att lyfta fram andra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.