Christer Nylander (FP) är kritisk till regeringens kulturpolitik. Nu lämnar han sin post i kulturutskottet. Foto: Annika Af Klercker / SvD / Scanpix

”Sorgligt att Alliansen inte prioriterar kultur”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturutskottets vice ordförande Christer Nylander (FP) lämnar sin post. Samtidigt ger han en känga till sin egen regering för en alltför passiv kulturpolitik.

Sedan hösten 2009 har folkpartisten Christer Nylander varit en av riksdagens tyngsta kulturpolitiker, som vice ordförande i riksdagens kulturutskott. Nu, med ett och ett halvt år kvar till nästa val, lämnar han utskottet.

– Det är av flera olika skäl. Framför allt innebär det att jag ska jobba med andra frågor i riksdagsguppen. Jag har suttit i kulturutskottet i tre år och tycker att det kan behövas något annat också, säger han till Kulturnyheterna.

Kritiserar regeringen

I ett nytt blogginlägg riktar Christer Nylander samtidigt kritik mot regeringen. Folkpartisten konstaterar att han ”inte fullt ut lyckats få gehör i alliansregeringen” för en mer ambitiös politik på området.

– Alliansregeringen borde ha en mycket mer offensiv kulturpolitik. Man måste se att det är viktigt i globaliseringens tidevarv att ha ett starkt kulturliv. Det handlar om budgetförslag, såklart, men också om att man visar att kulturen är viktig, säger han.

Gör man inte det idag, menar du?

– Vi har gjort en hel del bra reformer. Skapande skola, till exempel, och litteraturutredningen innebär också bra möjligheter. Men regeringen som helhet måste fundera på om inte kulturpolitiken ska värderas upp.

Hur kommer det sig att regeringen inte är mer offensiv?

– Jag tror inte att man ser hur viktig kulturen är, att man inte inser att kulturen är en framgångsfaktor för Sverige på många sätt. Dels rent ekonomiskt, men också rent mänskligt, att man blir ett rikare land med en mer offensiv kulturpolitik. Det är ingen prioriterad fråga i Alliansen, och det är väldigt sorgligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.