Spår av gömd da Vinci i Florens

Efter 500 år kan ett av Leonardo da Vincis mest berömda mästerverk kan vara på väg att hittas.

Forskare tror sig ha pigmentbevis på att den försvunna "Slaget om Anghiari" kan finnas i ett hålrum i Florens. Fresken började konstnären Leonardo da Vinci måla 1505 i Palazzo Vecchio - i samma sal som Michelangelo samtidigt arbetade med ett av sina verk.

"Graciös skönhet"
Även om da Vincis bataljmålning aldrig blev klar, på grund av problem med färgerna, så hyllades den av samtiden för sin "graciösa skönhet". Bland annat gjordes en berömd kopia av tavlan av flamländaren Peter Paul Rubens.

Sedan konstnären Giorgio Vasari färdigställt utsmyckningarna i salen år 1563 har dock ingen sett Leonardo-fresken. Länge ansågs den ha blivit förstörd, ända tills konstprofessorn Maurizio Seracini började leta på allvar.

Bakom en annan fresk
Seracini tror att "Slaget om Anghiari" finns i ett utrymme bakom Vasaris fresk. Han stöds nu av att insamlat färgpigment visat sig vara av samma typ som i Leonardos berömda "Mona Lisa".

– De här uppgifterna är uppmuntrande. Även om vi fortfarande är i ett inledande läge i forskningen och mycket arbete återstår för att lösa mysteriet så tyder bevisen på att vi söker på rätt ställe, sade Seracini på en presskonferens på måndagen.

En bild av Da Vincis förlorade verk finns hos den brittiska tidningen The Guardian.

TT/Kulturnyheterna

Publicerad: