Spel om skolmassaker tas bort

Publicerad

Ett dataspel som baseras på attacken mot en militärskola i Pakistan för drygt ett år sedan dras tillbaka från Google play, rapporterar CNN och Al-Jazeera.

Spelet heter ”Pakistan Army Retribution” och kan översättas ungefär ”Pakistanska arméns vedergällning”. I spelet går spelaren in i rollen som pakistansk soldat som skjuter mot attackerande talibaner.

Spelet baseras på en av de svåraste attackerna i Pakistan då flera talibaner från terrorgruppen Tehrik-i-taliban Pakistan (TTP) tog sig in på militärskolan Army Public School och började skjuta vilt omkring sig. Totalt dödades 141 personer och 200 skadades i massakern, enligt regionala myndighetskällor.

”Dålig smak”

Bakom spelet står den delstatliga IT-nämnden ”Punjab IT board”, och spelet ska ha legat uppe på Google pay i flera veckor.

Efter att tidningen Dawn uppmärksammat spelet i en artikel kritiserades det på sociala medier. Spelet plockades sedan bort i måndags.

Enligt IT-nämndens ordförande skulle spelet lyfta fram fred, tolerans och harmoni, samt visa skolbarn att pennan är det bästa vapnet.

– Det var inte välgjort och det var dålig smak, säger Umar Saif ordförande för nämnden till Al-Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.