Stängd dörr för dialog efter ny teckning av Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Sekulära Muslimer i Sverige (Semus) och Tidskriften Minaret har beslutat att inte delta i en dialog med konstnären Lars Vilks om hans så kallade rondellhundar. Beslutet kommer efter att Vilks lagt upp en, enligt Semus och Minaret, starkt antisemitisk teckning på sin hemsida.

Tidskriften Minaret ställde sig tidigare försiktigt positiv till en dialog med Lars Vilks för att diskutera konstnärens skisser av rondellhundar som försetts med profeten Muhammeds huvud. Semus kunde också tänka sig en dialog och var samtidigt villiga att ställa ut Vilks teckningar. Minaret ville dock inte delta i det sammanhanget, varför teckningarna skulle ha ställts ut på annan plats och inte i samma lokal som skulle användas för debatten.

Ny bild

Lars Vilks

I tisdagens Svenska Dagbladet frågade sig sedan Ingmarie Froman i en kulturkrönika om Lars Vilks för att bryta ytterligare tabun också var beredd att teckna en ”judesugga”, en starkt antisemitisk bild. Vilks svarade med att teckna en nidbild av en jude med griskropp på sin blogg på nätet.

Hooman Anvari, initiativtagare till Semus, och Mohamed Omar, chefredaktör för Minaret, ser den senaste teckningen som ett direkt övertramp och ett eventuellt lagbrott. Alla planer på dialog och utställning skrotas därmed.

”Med tanke på hur Vilks tidigare utövat påtryckningar på konstvärlden för att få ställa ut sina anti-muslimska nidbilder är Semus nu oroliga för att han även ska kräva att få ställa ut sitt antisemitiska material. Det kan göra oss medskyldiga till brott. Vilks tidigare register visar att han inte tvekar till att bryta mot svensk lag. Tidskriften Minaret har hela tiden varit konsekvent i sin vägran att medverka till en utställning. Den senaste grovt antisemitiska nidbilden gör oss desto mer resoluta.”, skriver Anvari och Omar i ett pressmeddelande.

Kulturnyheterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet