• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Fans i Taiwan har klätt ut sig för att uppmärksamma 4 maj. Foto: TT

Inofficiell Star Wars-dag firas runt om i världen

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det den 4 maj – den inofficiella Star Wars-dagen. Varför just idag? Jo, på grund av ordvitsen ”May the 4th be with you”.

Fans runt om i världen firar i dag den inofficiella Star Wars-dagen. Twitter fylls av Star Wars-relaterade bilder, och i USA trendar just nu hashtaggen.

Anledningen till att det blivit just den 4 maj som är Star Wars-dag är på grund av en ordvits.

En kvinna har klätt ut sig till Yoda under en gudtjänst med Star Wars-tema i Vancouver 4 maj 2014. Foto: TT

Lyckoönskning till Thatcher

Frasen ”May the force be with you” används av jedikrigarna i Star Warsfilmerna som en stark lyckoönskning. Den 4 maj 1979 myntades ordvitsen i och med att Margaret Thatcher valdes in som premiärminister för Storbritannien.

Hon fick då en lyckoönskan av The London Evening News som löd ”May the Fourth be with you”. Sedan dess firas dagen av fans runt om i världen.

Personer utklädda i Stormtrooperdräkter under 4 maj 2016. Foto: TT

Nionde filmen på väg

Hittills har åtta Star Wars-filmer släppts i tre omgångar. Senaste filmen kom 2016, Rogue One: A Star Wars Story, och utspelar sig under tiden innan de första filmerna.

En animerad film släpptes också 2009, om man räknar med den har alltså nio filmer släppts hittills.

Nästa film släpps i december 2017 och den första kom 1977. Nästan alla filmer har regisserats eller producerats av George Lucas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.