Ulf Bjereld Foto: ADAM IHSE / TT

Statsvetare: Religionen på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, menar att kyrkan håller på att bli allt mindre tabu inom politiken.

– Sverige är ett av de länder i världen där religionen har minst framträdande roll inom politiken. Det är stor skillnad mot amerikansk politik där den kandidat som inte är religiös får en stor uppförsbacke, säger Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Sveriges nya kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har tidigare berättat om att hon har ”Jesus som förebild i alla sina val”. Ett uttalande, som hör till ovanligheterna bland svenska statsråd i dag.

Bah Kuhnke kulturminister

M-minister fick kritik

– Svensk politisk kultur beskrivs ofta som förnuftsorienterad och rationell. Religiositet kan väcka misstänksamhet, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Ett exempel är den före detta arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) som har ett förflutet inom frikyrkan och som dessutom varit abortmotståndare.

– Det senare var såklart det kritiken mot henne primärt rörde, men även den religiösa bakgrunden var ovanlig för någon på den posten, politiker i kommunfullmäktige undantagna, säger Jenny Madestam.

Tror på öppning

Ulf Bjereld berättar att den före detta statsministern Göran Persson (S) har koketterat över att han hade valt att bli präst om han inte blivit politiker och Ingvar Carlsson (S) har sagt att han velat läsa religionskunskap och teologi.

– Jag tror att religionen är på väg tillbaka i Västeuropa. Det finns en öppning som inte fanns tidigare.

Han tror att det beror på att det inte finns någon skarp skiljelinje mellan religion och samhälle i dag. Det gör att det blir mindre dramatiskt för en politiker att tala om sin tro. Dessutom lever vi i ett mer mångkulturellt samhälle än tidigare.

– Jag brukar säga att staten ska vara sekulär, men att samhället inte kan vara det. Därför är det viktigt att hantera politiken så att staten inte tar ställning. Det viktiga här är transparens, säger Ulf Bjereld.

”Andlighet passar i MP”

Ingen av de två statsvetarna tror att det finns några motsättningar mellan den kristna och den Miljöpartistiska värdegrunden.

– Jag tror att Miljöpartiet är icke-auktoritärt. Dessutom har partiet Mehmet Kaplan som är en av Sveriges mest offentliga muslimer, säger Ulf Bjereld.

– I MP finns delvis ett ideologiskt utrymme för mer själsliga spörsmål. Inom ekologismen är det inte ovanligt med andlighet, säger Jenny Madestam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet