Lena Dunham, Dr Dre och Lady Gaga är några av kändisarna som antagit utmaningen. Foto: Skärmdumpar från Instagram och Youtube.

Stjärnorna häller isvatten över sig för välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska stjärnor som Dr Dre, Lady Gaga och Lena Dunham häller isvatten över sig för att samla in pengar till forskning om nervsjukdomen ALS.

The Ice Bucket Challenge innebär att den som antar utmaningen måste hälla en hink med isvatten över huvudet inom 24 timmar.

Justin Bieber, Lady Gaga, Oprah och Dr Dre är bara några som gjort det.

Slipper skänka pengar

Intressant i sammanhanget är att utmaningens regler säger att man bara behöver hälla vattnet över sig om man inte vill behöva skänka 100 dollar till ALS-forskning. Så kändisarna som nu lägger upp blöta klipp på nätet slipper alltså betala.

Kampanjen har ändå varit framgångsrik. Den 18 augusti var insamlingen uppe i 15,6 miljoner dollar – ungefär 107 miljoner svenska kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.