Pridefestivalen 2010 Foto: Scanpix

Stockholm Pride visar till slut israelisk HBTQ-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm Pride hade bokat in en visning av Assi Azars dokumentär ”Mom and Dad, I have something to tell you”. Sedan ställdes den in. Nu, efter att filmaren tillsammans med sin PR-byrå protesterat är filmen tillbaka på repetoaren.

Assi Azars dokumentär ”Mom and Dad, I have something to tell you” var klar för Pride sedan länge. Men för en dryg vecka sedan skickade festivalledningen ut ett mail till PR-företaget som anmält filmen till festivalen, och berättade kortfattat att ”denna film innebär en sådan stor säkerhetsrisk att vi beslutat att inte visa den”.

Israeliske medieprofilen och HBTQ-aktivsten Azar släppte därmed ett pressmeddelande genom PR-företaget JKLGroup som bland annat menade att det ”I samtal med Pride senare framkommit att det är det faktum att Assi kommer från Israel som utgör den så kallade säkerhetsrisken”.

Assi Azar är en av de första öppet homosexuella männen i mellanöstern och har varit programledare för Israeliska Big Brother. Han tycker själv att det är märkligt eftersom hans film handlar om att komma ut, och hur det påverkar ens familjemedlemmar.

– Det finns ingenting politiskt eller provocerande i filmen när det gäller Israel eller Palestina. Min film handlar om kärlek, att komma ut ur garderoben, säger han.

Idag kom ett pressmeddelande från Stockholm Pride, där festivalchefen Alf Kjeller citeras:

– Det har hela tiden varit viktigt för Stockholm Pride att den är en del av festivalprogrammet, då det är en film med ett ständigt angeläget ämne, säger Kjeller som också säger att filmen ”alltid varit välkommen”.

Kulturnyheterna har försökt få svar på exakt varför filmen inte var välkommen under en period, men blir hänvisade till pressutskicket.

– Åter igen, vi kommer inte kommentera ytterligare, jag hänvisar till vårt pressmeddelande och jag kommer bara kunna ge ytterligare kommentarer via mail, säger Niklas Torsell, som är press- och kommunikationsansvarig på Stockholm Pride.

Fotnot: Stockholm Pride är i ropet i flera andra medier idag. Svenska Dagbladets Tobias Brandell skriver att ”Pride kidnappas från vänster” och syftar på att grupper som Afa och Ofog protesterat mot bland annat militärmaktens, och Migrationsverket närvaro på festivalen. ETC:s redaktör Martin Halldin svarar Brandell i en krönika och beskriver bristen på konsensus som en nyttig utveckling för HBTQ-communityt och hänvisar till Stonewall-upproret: ”The first Pride was a riot”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.