Foto: TT

Stora förändringar av småbarns medievanor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem barn har nu tillgång till en surfplatta i hemmet. Och den används ofta.

I en studie som SVT låtit göra undersöks medievanorna hos småbarn i åldrarna 3 till 6 år. 79 procent av barnen i undersökningen har nu tillgång till en surfplatta i hemmet. Bara nio månader tidigare var den siffran 63 procent.

Barnkanalen mest populär

Undersökningen utfördes under våren av TNS Sifo, men har nu analyserats av SVT:s avdelning för publik- och utbudsanalys.

Medier

– Undersökningen slår fast att SVT:s varumärken, som Barnkanalen, är starka men samtidigt pekar den på att surfplattan är en ny apparat och en allvarlig konkurrent till tv-apparaten om barnens tid, säger Mikael Sterner, analytiker på SVT i en kommentar.

Studien visar att trots att nu 42 procent av barnen använder nedladdade appar varje dag så ser fortfarande 83 procent på tv dagligen. Och när det handlar om tv-tittning är SVT:s Barnkanalen den största spelaren. Men det finns många barn som överhuvudtaget inte nås av SVT:s utbud och dem vill nu SVT veta mer om.

Framtida utmaningar

– Den största utmaningen framöver är hur vi ska nå de som aldrig använder SVT:s utbud för barn. Varför tittar de inte på oss? Vilka är de? Och hur når vi dem? säger Barnkanalens chef Safa Safiyari till SVT:s interntidning Vi på tv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet