Stora nedskärningar på DN Kultur

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters kulturredaktion minskas med ett 20-tal tjänster. Efter nedbemanningen kommer DN Kultur att ha drygt 30 medarbetare.

Nedskärningarna är en del av den hårdbantning som tidningen nu gör. Tidningen kommer att minska den fasta redaktionella personalen på flera av sina avdelningar.

I fredags meddelades det att Expressens kulturchef som chef på DN:s kulturredaktion. Och han kände till planerna att sparka personal när han tog jobbet.

– Jag hade inte tagit det om jag inte hade trott att det skulle gå att göra en högkvalitativ kultursida också med den bemanningen, säger han till tidningen Journalisten.

Wiman beklagar nedskärningarna, men anser att de ändå behövs eftersom ”DNs ekonomi blöder”. Han menar samtidigt att personalstyrkan inte blir mindre än på andra tidningar:

– Bemanningen är ändå likvärdig eller i överkant av den som jämförbara tidningar har, säger Björn Wiman till tidningen.

Upprörd stämning

På DN Kultur är stämningen av förklarliga skäl inte den bästa.

– Kulturen har redan fått frilansbudgeten halverad, nu blir personalstyrkan också nästan halverad, säger Staffan Kihlström, vice ordförande i journalistklubben, till Medievärlden, och konstaterar:

– Det är oerhört upprört nu.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.