Uppdrag gransknings reporter Joakim Lamotte möter kritiker utanför en butik i Grums. Foto: SVT

Storstadsreportrar pudlar

Uppdaterad
Publicerad

Nu sågas storstadsjournalisternas ”översittarfasoner”. Idag träffade Uppdrag granskning kritiska grumsare och Expressen säger förlåt i Östersund.

Uppdrag Granskning åkte till Grums och målade en mörk bild av kommunen – utan att kommunalrådet fick försvara bygden.

Grumsborna ilsknade till och reportern Joakim Lamotte fick bakläxa. Idag åkte han tillbaka till Grums för att prata med kritikerna utanför Ica-affären.

Medier

Ingen äggkastning

Det blev ingen äggkastning, men grumsarna stod på rad för att träffa UG-reportern.

– Många ville vädra sina åsikter och jag lyssnade och kände in, säger Joakim Lamotte.

Mötet mellan reporter och invånarna i Grums kommer sändas om en dryg månad i Uppdrag granskning. Lamotte hoppas att bilden av kommunen kommer att balanseras.

– Jag har i alla fall sett till att mediebevakningen av kommunen ökat med sådär tusen procent, det är positivt, säger han.

Känslor i Östersund

En annan konflikt mellan landsbygds och storstadsreportrar har fått ny fart veckan. ”Det är kul när det händer nåt” rapporterade Expressens Björn Barr från Melodifestivalen i Östersund.

Artikeln gick ut på att det inte händer så mycket i Östersund och det rörde upp känslor.

Jämtarna gick till mottattack under #kulnardethandernagot på Twitter och Östersunds-Postens Frida Hansson, som tillsammans med storstadsjournalisterna bevakade mellon, kritiserade Stockholm-kollegornas attityder.

”Alla kommentarer, asgarv och översittarfasoner från de stora medierna lämnar en bitter eftersmak”, skrev hon i sin krönika.

Bytt liv

Nu har reportrarna på Expressen och Östersunds-Posten bytt plats några dagar för att få nya perspektiv. Björn Barr har tagit sig till Östersund där han kommer att skriva artikeln ”Förlåt, Östersund”. Frida Hansson har kommit till Stockholm för att ”leva Björn Barrs liv”.

– Jag ska ta reda på om södermalmsjournalisten verkligen finns eller om hen är en myt, säger Frida Hansson till Kulturnyheterna.

Stockholmarna kan vänta sig ett kritiskt reportage om sin syn på landsbygden.

– Jag hoppas att folk ska bli mer medvetna om att det finns en urban norm och att man som journalist ofta skriver ur ett storstadsperspektiv, säger Frida Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet