Stort intresse för hemlösemello

Uppdaterad
Publicerad

En 13 årig rysk flicka sjunger för sin hemlöse pappa. Ett tiotal hemlösa spelar själva. Melodifestivalen för hemlösa som har premiär i januari har redan fått över 40 bidrag.

– Vi har också flera vanliga artister som vill vara de hemlösas röst, säger arrangören Kavian Ferdowsi.

December månad kommer bli tuff för alla de hemlösa som bor i Sverige. Temperaturen har börjar sjunka under noll på många platser och Kavian Ferdowsi, som arbetar med frivillighjälp till hemlösa i Stockholm med bland annat frukost och soppkök, ser hur lidandet ökar.

Kalla händer

– Det är hemskt när de kommer på morgonen. När jag tar deras hand i min, har den en del inget blod id en. Jag blir jätteledsen. Det blir så mycket svårare för dem när blir vinter. De har ingentstans att sova, de går på gator, i skogen. Deras fötter sväller, de har inte ens tio kronor till att gå på toaletten eller köpa en kaffe på Mac Donalds för att värma sig, säger Kavian Ferdowsi som själv var hemlös.

Melodifestivalen 2015

Varje dag, sju dagar i veckan, året om delar Kavian och frivilliga ut frukost och kaffe på Vasagatan i centrala Stockholm, mat och dryck som skänks av butiker och restauranger i området. Kön är ofta lång.

Final på Sergels Torg

För att uppmärksamma de hemlösas situation har Kavian Ferdowsi, som själv varit hemlös, grundat en melodifestival.

Tävlingen är öppen för alla fram till den 25 december. Mellan 19-23 januari blir det audition och semifinaler och finaler på Sergels Torg i Stockholm mellan 26 och 30 januari.

Ett av festivalbidragen är Were One. En regnig och kylig morgon sjunger Maria Lindström och Rosanna Tukia med deras vänner låten vid frukostutdelningen. Tidigare i veckan har de spelat in bidraget i studio med flera andra bidrag.

Kavian Ferdowsi uppmanar alla som är intresserade att skicka in musikbidrag. Uppgifter finns på hemsidan hemlosa.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet