Storyboard P – i ständig rörelse

Uppdaterad
Publicerad

Han kallar själv sin dans för ”mutation” och beskrivs som ett av de hetaste namnen in dansgenren street. Storyboard P är uppvuxen i Brooklyn, New York, men har ett mycket speciellt förhållande till Sverige.

När Kulturnyheterna träffar Saalim Muslim, mer bekant under hans artistnamn Storyboard P, är han trött. Han sitter på en parkbänk och sluter ögonen. Större delen av natten har han arbetat med ett kommande videoprojekt.

Sedan bjuder han på dans. Avskalad och sittandes.

Storyboard P har en helt egen stil som är sprungen ur streetdance-genren och influerad av bland annat stop-motion-film.

– Jag kan inte jämföra mig med andra streetdansare, jag gör min egen grej. Ofta handlar det mer om ett samtal och mindre om teknik. Det är ett känslomässigt uttryck, säger Storyboard P.

Ingen utbildning

Storyboard P betraktas idag som ett av de mest intressanta namnen inom street-genren. Många av de stora artisterna vill jobba med honom. Han har ingen formell utbildning bakom sig, bara ett liv sammanvävt med kroppens vilja att röra sig.

– Jag började dansa på familjefester. När jag sedan började brinna för dansen började jag dansa så fort jag vaknade. Jag var i rörelse hela dagen.

Vigt sitt liv åt dansen

Utmärkande i berättelsen om Storyboard P är hans livsval, att helt ägna sin tid åt konsten och inte bry sig om arbete eller bostad.

Och nu när han besöker Sverige återser han ett land som har varit avgörande för hans karriär.

– När jag var i Sverige upptäckte jag att jag hade en idé om hur jag ville röra mig. Men jag visste inte riktigt hur jag skulle bära mig åt. Jag kände en obeveklig hunger att bli en fantastisk eller legendarisk dansare. Jag ska fortsätta jobba tills jag når dit. Jag är inte där än.

K special-dokumentären om Storyboard P ”Streetdance-ikon mot alla odds” visas i SVT2 fredagen den 1 juli 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.