Jamie Parker som Harry Potter på scenen. Foto: Palace Theatre

Strålande recensioner för Harry Potter-pjäsen

Uppdaterad
Publicerad

Även om Harry Potter-spelats sedan juni i London så har den inte haft officiell premiär än. Den sker på lördag, och enligt den brittiska kritikerkåren är den ett måste.

Pjäsen är skriven av Jack Thorne och utspelar sig 19 år efter JK Rowings avslutande bok i sviten om trollkarlen Harry Potter och hans vänner (och fiender). För regin står John Tiffany.

Pjäsen har haft flera tjuvstartsföreställningar under sommaren och redan orsakat tumult bland Harry Potter-fans. Inför den officiella premiären i helgen har även recensenterna gått i spinn.

Daily Telegraph delar ut fem stjärnor, kallar den en triumf och skriver att ”brittisk teater inte sett något liknande på decennier”.

Superb familjeunderhållning

Även The Stage ger högsta betyg till uppsättningen. ”Den förtjänar sin tid i rampljuset. Den står på egna ben i förhållande till böckerna och filmerna. Det är en gripande, bångstyrig, detaljerad och stark pjäs, och det är superb familjeunderhållning”, skriver tidningen.

I ännu en femstjärnig recension skriver The Independent  att del ett av pjäsen borde kallas en magi-show. Detta på grund av de fantastiska effekterna.

”Renodlat teaterspektakel”

”Det är också uppenbart”, fortsätter texten, ”att detta inte är tänkt som en bok eller en film, utan ett renodlat teaterspektakel, fyllt till bredden med magiska bilder och godbitar för fansen”.

I helgen släpps Harry Potter and the cursed child  även i bokform och det är den mest förbeställda boken på nio år. Slagen endast av den sjunde och sista delen i JK Harry Potter-sviten: Harry Potter och dödsrelikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.