Foto: TT

Strid om ny datalagringsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Lagen som tvingar tele- och bredbandsoperatörerna att spara kundernas trafikuppgifter i ett halvår är bra och ska finnas kvar, konstaterar regeringens utredare.

Operatörerna är upprörda och anser att de viktiga integritetsfrågorna viftas bort.

– Den nuvarande lagen fungerar väl, sade regeringens enmansutredare Sten Heckscher när han överlämnade sitt betänkande, Datalagring och integritet, till inrikesminister Anders Ygeman och påpekade att hans utredning bara föreslår marginella förändringar.

”Hårresande”

Operatörena är dock ordentligt upprörda.

– Det är hårresande. Hela utredningen är ett beställningsverk från framför allt justitiedepartementet. Heckscher har inte lyssnat alls på opinionen som finns i den här frågan. Det är en partsinlaga från den gamle rikspolischefen Heckscher, säger Jon Karlung, vd på bredbandsoperatören Bahnhof som kanske kämpat hårdast mot lagstiftningen.

När EU-domstolen för att år sedan överraskande slog fast att EU:s datalagringsdirektiv gjorde för stort intrång i medborgarna integritet och därför var ogiltig slutade de svenska operatörerna omedelbart att lagra trafikuppgifter. Det ändrades när samme Sten Heckscher på alliansregeringens uppdrag gjorde en analys som kom fram till att den svenska lagstiftningen var annorlunda och därför inte stred mot EU-rätten. Några operatörer började lagra igen och de som vägrade hotades med vite på flera miljoner.

Nödvändiga uppgifter

Slutsatsen i Heckschers nya utredning är att de svenska reglerna uppfyller kravet på skydd av medborgarnas integritet och att trafikuppgifterna är nödvändiga för polis och åklagare.

– Vi är mycket kritiska till att den här utredningens slutsatser som så lättvindigt viftar bort integritetsfrågan som vi vet är mycket viktig för många av våra kunder. Sverige står i dagsläget inom EU i princip ensamt i sin hållning att datalagring kan fortgå på samma vis som tidigare, trots att EU-direktivet förklarats ogiltigt, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige.

Hans bolag är ett av de som vänt sig till domstol för att få EU-domstolen att göra en särskild prövning om den svenska lagen om elektronisk kommunikation bryter mot EU-rätten. Heckscher vill dock inte invänta en sådan prövning.

– Då kan man vänta länge. Vi vet heller inte om EU-domstolen kommer att göra en prövning, säger han.

Fakta: Lagar om datalagring

Kravet på operatörerna om att lagra kundernas trafikuppgifter i sex månader kommer från Lagen om elektronisk kommunikation och den så kallade inhämtningslagen. Enligt den sistnämnda får chefer inom polisen, säkerhetspolisen eller tullen begära ut uppgifter i spaningssyfte. Om myndigheterna vill använda trafikuppgifter i en förundersökning måste det prövas av domstol.

Trafikuppgifterna får bara användas i förundersökningar om brott som kan ge två års fängelse eller mer. Den ribban har lagts för lågt, menar kritikerna.

Uppgifterna som sparas gäller vilka datorer eller mobiler som deltagit i kommunikation, när de kommunicerade och var.

Utredningen går nu ut på remiss och de få förändringarna föreslås börja gälla vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.