Mika Takehara är en tidigare lärare på KMH och hon tycker inte att undervisningen håller måttet. Foto: SVT

”Det har varit hög kompetens, men allt har försvunnit”

Uppdaterad
Publicerad

Det har knappt gått några månader sedan Kungliga Musikhögskolans elever fick ta del av sina nya lokaler, men mitt i allt verkar undervisningen ha tappat måttet. Nu har elever på slagverkarutbildningen hoppat av för att de är missnöjda med utbildningen.

Nyligen stod det ståtliga bygget av Musikhögskolan i Stockholm färdigt. Men nu höjs röster från studenterna. Undervisningen håller inte måttet, menar de.

– Det har varit en bra utbildning tidigare, säger en av slagverksstudenterna, Simon Halvarsson. Men nu är det inte det längre. Det har varit hög kompetens, men allt har försvunnit.

De tre studenterna som SVT:s Kulturnyheterna har pratat med berättar att fyra av fem lärare har försvunnit det senaste året.

– Det har varit en ledande skola, men det är inte det längre efter allt som har hänt. Det känns verkligen inte bra, säger studenten Yaroslav Polikarpov.

För få lektioner

I nya guldhuset Musikhögskolan i Stockholm går tolv studenter på klassiskt slagverk. De är missnöjda med undervisningen. Bland annat tycker de att de har för få lektioner.

Rikard Markstedt berättar att han inte fått alla de lektioner som han borde ha haft.  I hans schema finns många luckor.

Yaroslav Polikarpov berättar att han just nu bara har en lektion i veckan, på ca 45 min.

Deras före detta lärare Mika Takehara har sett problem under flera år.

– Jag har märkt att studenterna har haft problem med att spela trummor eller tamburin och andra orkesterinstrument, säger Mika Takehara och fortsätter:

– Jag tyckte i flera år att orkesterutbildningen måste höjas, annars kan de inte få jobb efter utbildningen. Om studenterna inte får bra undervisning, vad är då poängen med att Musikhögskolan finns, frågar hon retoriskt.

Få fasta tjänster

Det har varit få fasta tjänster för lärarna, de flesta har arbetat på timme. De senaste åren har många slutat eller fått sluta. Studenterna ifrågasätter hur lärarposterna tillsätts.

– Det verkar inte vara de bästa lärarna för eleverna, menar Rikard Markstedt.

– Skumt, är det första ordet jag kommer att tänka på, säger Yaroslav Polikarpov.

Men prefekten för klassiska institutionen, Anna Maria Koziomtzis, håller inte med om kritiken.

– Jag skulle säga att slagverkarna hör till dem som har många lektioner och vi hör till de utbildningar som kan ge mer lektioner än någon annan i landet, säger hon.

– Jag kan bara säga att vi gör vårt yttersta och vi har just avslutat en rekryteringsprocess just för att de ska få de allra bästa lärarna som vi kan hitta, säger Anna Maria Koziomtzis.

”Konstigt att han inte blev erbjuden jobbet”

Kulturnyheterna har talat med flera yrkesverksamma slagverkare som vill vara anonyma. De är kritiska till KMHs slagverksutbildning och hur rekryteringen av lärare har gått till. De använder hårda ord när de beskriver situationen på utbildningen.

Två namn som många nämner som ”drömlärare” för utbildningen är Mika Takehara och Markus Leoson. Båda har internationella karriärer. Markus Leoson är professor i Tyskland, men har nekats en tjänst i Stockholm.

– Jag känner flera som har haft honom som lärare och de har varit mycket nöjda, berättar Rikard Markstedt.

– Han har ju ett mycket bra cv, säger Simon Halvarsson, så det är lite konstigt att han inte blev erbjuden jobbet.

Inte fått förnyat kontrakt

Mika Takehara har arbetat flera år på skolan som timlärare men har sedan i våras inte fått förnyat kontrakt. Studenter som Kulturnyheterna talar med säger att ”alla älskade henne” och beskriver henne som en vägledare inte bara i musiken utan också i livet, som ”Gandalf i Sagan om ringen, fast mycket yngre och kvinna”.

– Det är den bästa lärare jag har haft, säger Rikard Markstedt. Det är en skam att hon inte får vara kvar. En skam för skolan.

– Folk söker till skolan just för hennes skull, berättar Simon Halvarsson. En del har flyttat hit från andra länder för att gå i lära hos Mika. Och så är hon inte kvar.

– Om Mika hade fått stanna kvar här så hade jag gärna fortsatt utbildningen även på masternivå, säger Yaroslav Polikarpov. Men nu har man ingen anledning att fortsätta.

Varför får inte de efterfrågade lärarna Markus Leoson och Mika Takehara arbeta på KMH?

– De var med i vår rekryteringsprocess och deras meriter har värderats på precis samma sätt som andra sökanden, säger prefekt Anna Maria Koziomtzis.

Studenter hoppas av

Flera elever är kritiska till hur rekryteringsprocessen har gått till. Flera av de slagverkare som Kulturnyheterna har talat med instämmer i kritiken. Studenterna menar att alldeles för få av de sökande blev kallade till intervju och provspelning, till exempel inga av de personer som tidigare arbetat som lärare på skolan. De är också kritiska till att ingen studentrepresentant fanns med i antagningsjuryn.

Studenterna har kontaktat skolans ledning med sina synpunkter, men inte tyckt att de blivit lyssnade på. I stället har de uppmanats att sluta, om de inte är nöjda. Vilket vissa elever har gjort.

– Från att skolan var kompetent nog att skicka dig till provspelning och du klarade av det, så har det gått till att jag kan knappt provspela ens, för att vi inte är förberedda på de krav som arbetsmarkaden ställer på oss, säger Yaroslav Polikarpov.

Tycker du att utbildningen i slagverk håller en godtagbar nivå?

– Verkligen, säger prefekt Anna Maria Koziomtzis. Och vi jobbar ständigt på att utveckla den och att bli ännu bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.