Samlingen utgörs av föremål från flera olika länder och epoker men majoriteten utgörs av Colombianska keramiska skulpturer. Foto: TT

Stulen kulturskatt återlämnad till Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Spanien har återlämnat de 691 colombianska artefakter som beslagtogs i en polisinsats för 11 år sedan, meddelar BBC.

Efter ett domstolsbeslut utfärdat i Spanien har nu en stor samling historiskt värdefulla artefakter återlämnats till Colombia.

Enligt BBC har totalt 691 föremål, till ett uppskattat värde av sju miljoner dollar, det vill säga närmare 50 miljoner svenska kronor, överlämnats till colombianska myndigheter.

Colombia har vunnit den långa juridiska processen i striden om att samlingen ska komma tillbaka till sitt ursprungsland.

Utställning nästa år

Samlingen som bland annat består av keramiska skulpturer, instrument och urnor är tillverkade innan conquistadorerna, de spanska erövrarna, kom till Sydamerika på 1500-talet.

Föremålen har smuggglats ut ur Colombia av en man som tvättade pengar för drogkartellerna.

I väntan på rättsprocessen har några av föremålen funnits att beskåda på The Museum of America i Madrid. Nästa år kommer en utställning av artefakterna att öppna i Colombia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.