Foto: Anders Naeselius

Stulna KB-böcker återlämnade

Uppdaterad
Publicerad

Vid en ceremoni i New York i dag återlämnades två av de dyrbara böckerna som den så kallade KB-mannen stulit.

Sökandet efter de dyrbara böckerna som den så kallade KB-mannen stal fortsätter. I dag fick Kungliga biblioteket tillbaka två av böckerna vid en ceremoni i New York.

– Vi har gott hopp om att få tag i fler av våra böcker, säger riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg, på plats i New York, till SVT.

Trycka på 1600-talet

De två böckerna som överlämnades till Sverige är båda tryckta på 1600-talet. Den ena fanns hos en privat samlare och den andra på toppuniversitetet Cornell norr om New York.

Smugglades ur Sverige

Böckerna hade smugglats ut ur Sverige till Tyskland av KB-mannen som vid tiden för stölderna var anställd på Kungliga Biblioteket. Böckerna såldes sedan vidare till USA via den tyska auktionsfirman Ketterer Kunst.

Med hjälp från bland annat FBI lyckades KB spåra de två böckerna och komma överens med ägarna om att lämna tillbaka dem till Sverige och Kungliga Biblioteket.

– Det känns fantastiskt. Det är en stor del av Sveriges kulturarv som nu kommer tillbaka, säger Gunilla Herdenberg.

Boksamlare: ”Köpte i god tro”

Vid ceremonin var en av de boksamlare som köpt en av böckerna som stulits från KB på plats. Han ville ha svar på vad KB, FBI och de andra hade att säga till de som köpt böcker i god tro.

Gunilla Herdenberg kommenterade kortfattat att ”först och främst tillhör böckerna det svenska folket”.

KB: Säkerheten bättre nu

Den upprörda boksamlaren ville också ha svar på hur säkerheten kunde vara så låg att så många böcker kunde stjälas utan att det upptäcktes.

– Säkerheten är mycket bättre nu. Inte ens jag kan gå ned ensam i arkivet. Men det var ett insiderjobb och det är de svåraste att skydda sig emot, säger Herdenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.