Pharrell Williams. Foto: TT

Suddig linje mellan superhits

Uppdaterad
Publicerad

Superhiten ”Blurred Lines” är misstänkt lik Marvin Gayes ”Got To Give It Up” från 1977. I alla fall om du frågar Gayes familj, som stämmer de tre världskända låtskrivarna.

Pharrell Williams, Robin Thicke och rapparen TI har tillbringat den senaste veckan i Los Angeles rättssalar. De anklagas nämligen för att ha plagierat Marvin Gaye's ”Got to Give It Up” från 1977 i sin hitsingel ”Blurred Lines” som kom ut 2013.

De tre låtskrivarna stäms nu av den avlidna motownikonens familj.

R&B-producenten och sångaren Pharrell Williams har avvisat anklagelserna. Han medger dock att han ville ”kanalisera den där 70-talskänslan” när han skrev låten. I rätten sa han att han inte hade Gayes låt i tankarna när han skrev sin, men att han i efterhand insåg att de var lika.

”Ibland hör man ekon”

– Ibland när man ser tillbaka på sina tidigare jobb så hör man ekon från personer. Men det betyder inte att det var med flit, sa Williams i vittnesbåset på onsdagen.

Han uttryckte också sin beundran för Gaye.

– Det sista man vill göra som skapare är att ta något från en annan, speciellt när du älskar den. Ord kan inte beskriva hur mycket jag respekterar Gayes musik, sa Williams enligt BBC.

Under rättegången har det avlöjats att låten dragit in sammanlagt 16,7 miljoner dollar, en summa Gayes familj nu vill ha en del av, skriver Hollywood Reporter.

Alla tre låtskrivare nekar till att ha plagierat ”Got to Give It Up”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.