Suhonen byggde upp Juholts kulturella kapital

Uppdaterad
Publicerad

Under sin korta tid som partiledare för Socialdemokraterna skrev Håkan Juholt personliga kulturartiklar, bland annat i Sydsvenska Dagbladet. I sin nya bok avslöjar Juholts tidigare rådgivare Daniel Suhonen att han var medförfattare till texterna.

I den nya boken, ”Partiledaren som klev in i kylan”, skriver Daniel Suhonen att han ville att Håkan Juholt skulle använda kultursidorna för att få ut sin politik.

– Här fanns en ledig arena som inte var använd. Fredrik Reinfeldt dominerade på nyhetsplats, på ekonomi och ledarsidorna, det som fanns kvar i det offentliga landskapet var kulturen, säger författaren och Håkan Juholts tidigare talskrivare Daniel Suhonen.

Musikalbesök inspirerade

För att få ut den socialdemokratiska politiken kom de överens om att Håkan Juholt skulle skriva en stor kulturartikel och när Juholt skulle gå med familjen på musikalen ”Les Misérables” på Malmö opera kom möjligheten.

– Ja, fan, kan inte det vara utgångspunkten för den här kulturartikeln, sa jag till Håkan Juholt. Så tänkte han på det och ringde Rakel Chukri dagen därpå själv och sa att han ville skriva en artikel, berättar Daniel Suhonen för Kulturnyheterna.

Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri minns hur förvånad hon blev över samtalet.

– De flesta politiker skyr ju kultursidorna så jag blev väldigt förvånad, men insåg direkt att det här är något som kommer att skapa rabalder och många kommer att höja på ögonbrynen, säger Rakel Chukri.

Kalle Anka-pocket till hjälp

Men vad Rakel Chukri och Sydsvenskans kulturredaktion inte visste om var att det fanns en medförfattare, Daniel Suhonen, som inte hade sett musikalen utan använde Kalle Anka-Pocket-versionen och Youtube-klipp som underlag för att skriva det som kom att se ut som en personligt skriven text av socialdemokraternas dåvarande partiledare, Håkan Juholt.

– Håkan skrev 50-60 procent av artikeln och sen tog jag hand om artikeln som redaktör och talskrivare, men upplägget var Håkan Juholts. Jag gav honom vissa underlag och hjälpte honom. Det tycker inte jag är konstigt.

Känner sig lurad

Men Sydsvenskans kulturchef känner sig lurad.

– Å ena sidan kan man inte vara naiv när man har med politiker att göra. Det är klart att de har en stor stab som går igenom varje uttalande och granskar varje artikel. Å andra sidan var det här en väldigt personlig artikel och Håkan Juholt skrev till mig att han hade njutit av att skriva den här artikeln. Man kan inte tolka det som annat än att han skarvar med sanningen, säger Rakel Cukri.

Erkänner moraliskt dilemma

Enligt Daniel Suhonen är det så här det går till, rådgivarna hjälper politikerna med texter å kommer med nya uppslag.

– Jag har själv givit Juholt Göran Tunströms ”Det omöjliga” från 1975* och vikt in sidor där han kan läsa dikterna. Så säger han att han vill använda dem någon gång, och då kommer det med. Juholt är en bra skribent, vi hjälpte honom bara att bli särdeles bra. Jag är stolt över det och erkänner det lilla moraliska dilemmat som finns i detta säger Daniel Suhonen.

* Det var Göran Sonnevi som skrev diktsamlingen ”Det omöjliga” 1975, reds anmärkning. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.