Högaktuell ny hjälte. Foto: Burkaavenger.com

Superhjälte i burka

Uppdaterad
Publicerad

Burka Avenger är Pakistans senaste superhjälte som kämpar för flickors rätt att gå i skolan.

Den animerade serien Burka Avenger handlar om den oansenliga läraren som plötsligt klär om till superhjälteskrud -  en lång, svart burka. Burka Avenger använder sedan sina superkrafter till att bekämpa ett gäng gangsters som försöker stänga ner flickornas skola i den fiktiva staden Halwapur.

Högaktuellt

Serien får premiär i Pakistan om en månad och har redan fått mycket uppmärksamhet. En av landets största popstjärnor, Aaron Haroon Rashid, står bakom projektet och serien ses som ett kraftigt ställningstagande i den högaktuella frågan om flickors skolgång.

Förra året sköts tonåringen och aktivisten Malala Yousafi i huvudet under en demonstation. Enligt FN går tre fjärdedelar av flickorna i landet inte i skolan.

Serien har väckt stort intresse och både appar, spel och musik kommer att ges ut i samband med premiären.

”Det är förnedrande”

Att burkan i serien framstår som en hjältedräkt har rönt viss kritik inom landet, det skriver BBC.

– Det är förnedrande för de modiga kvinnorna i de konservativa delarna av Pakistan som har kämpat för kvinnors rättigheter, utbildning och rättvisa som har sagt nej till den här typen av stereotyp, säger journalisten Marvi Sirmed till BBC online.

En trailer går att se här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.