Svensk spelindustri forsätter att öka kraftigt. Foto: Scanpix

Svensk spelindustri ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Svensk spelindustri forsätter att öka sina omsättningar. Enligt preliminära siffror kommer ökningen ligga omkring 70 procent för 2012.

Det går bra för svensk spelindustri. Den kraftiga omsättningsökningen från 2011, kommer enligt preliminära siffror från Datorspelsbranschen, branschorganisationen för svensk spelindusitri, att fortsätta. Enligt förhandssiffror som Dagens industri tagit del av beräknas ökningen ligga omkring 70 procent. Det är den största ökningen för svensk spelindustri någonsin.

– Det har skett ett skifte inom spelbranschen. Tidigare låg fokus på Japan, eller på senare tid USA, men nu står Norden för de stora succéerna, säger Per Strömbäck – talesperson för organisationen – till Kulturnyheterna.

Bland de företag som går extra starkt återfinns Mojang – bolaget bakom internet-succén Minecraft – och King, som bland annat utvecklat spel som Candy Crush och är ett av de dominanta dataspelsbolagen på facebook. Gemensamt står dessa två bolag för mer än hälften av den beräknade ökningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.