Svenska Akademiens Ständige sekreterare Peter Englund. Foto: TT

Svenska Akademien rasar mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

”Ännu en ogenomtänkt idé”. Svenska Akademien sågar regeringens förslag att slopa statsbidragen till den lilla – men enligt ledamöterna mycket viktiga – språkinstitutionen Terminologicentrum.

”Om man önskade driva på den olyckliga utveckling som innebär att svenskan tappar mark till engelskan, skulle man knappast kunna tänka sig en bättre åtgärd. . . Man sätter in stöten där vårt språk är känsligast: uppkomsten av nya tekniska termer”, skriver ledamöterna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Fattigare språk

Besparingen i regeringens budgetproposition skulle ge fyra miljoner kronor till statskassan. Men förlusten skulle bli kännbar för oss alla, eftersom det skulle göra språket fattigare, menar de sexton ledamöterna.

”Budgetförslaget är ett förräderi mot den roll som denna institution spelar sedan mer än sju decennier.”

Rasar mot fler förslag

Men nedläggningen av Terminologicentrum är inte det enda i budgeten som ledamöterna reagerar på. Även ”det klumpiga, kortsiktiga och historielösa beslutet att lägga ned de tre Medelhavsinstitutionerna” upprör dem.

Liksom att regeringen ”på lika usla grunder avsåg att dra in stödet till all svenskundervisning i utlandet – ett dråpslag”.

”För alla som hoppats på att en ny regering också skulle innebära en ny och vitaliserad kultur- och språkpolitik har de senaste veckorna varit en hård prövning”, skriver de i DN.

Fakta: Vårdar svenskt fackspråk

Terminologicentrum (TNC) har i uppdrag att ”verka för en effektiv fackspråklig kommunikation i svenskt näringsliv och i samhället”.

Institutionen får varje år drygt fyra miljoner kronor i bidrag av staten, men drivs som ett aktiebolag och utför även konsultuppdrag åt företag och offentlig sektor.

”Om budgetpropositionen antas av riksdagen i december 2014 innebär det att TNC från och med år 2016 inte längre kan agera som nationellt centrum för terminologi och fackspråk”, skriver institutionen på sin hemsida.

TNC har nio anställda på kansliet, som ligger i Solna.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.