Svenska cosplay-framgångar i Japan

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgjordes tävlingarna i World Cosplay Summit i japanska Nagoya, ett arrangemang som har kallats ett inofficiellt VM i Cosplay. För första gången var ett svenskt lag med och tävlade och insatsen tog laget till en oväntad finalplats.

Det svenska cosplay-laget består av Miranda Fondin och Kim Synnerborn som vann dem svenska uttagningarna på Friends arena i Solna förra året. Paret är det första svenska laget som tävlar inför jättepubliken som årligen kommer till World Cosplay Summit.

– Otroligt bra, att få gå upp på scen och att alla skrattade på rätt tillfälle. Det var ett jättebra publiksvar, superkul, säger Kim Synnerborn.

Skapar sina egna dräkter

Cosplay handlar om att klä sig i dräkter samt använda accessoarer och skådespel för att gestalta olika karaktärer. Ofta handlar det om figurer från japanska Manga- och Anime-serier, från tv-spelsvärlden eller från science fiction-filmer.

Deltagarna träffas gärna på konvent och mässor. Många köper färdiga kostymer men bland de som tävlar gäller det att skapa sin egen dräkt.

Ett globalt fenomen

Det finns ingen exakt historiebeskriving gällande var eller när cosplay startade. Men under de senaste 30-40 åren har fenomenet framförallt tagit form i Japan. I tokyo finns det till exempel numera restauranger och caféer med cosplay-inriktning.

Ordet cosplay är en sammanslagning av de engelska orden costume och play började användas redan 1984. Numera är det en gigantisk rörelse med utövare i hela världen, bland annat förekommer stora konvent och träffar i USA. Även i Sverige lockar olika evenemang stora mängder av deltagare varje år.

Oväntad finalplats

För fjortonde gången avgjordes nyligen World Cosplay Summit i japanska Nagoya. Hela 30 länder var med och tävlade, vilket är rekord för tävlingen. Det finns ett stort antal regler som de tävlande måste följa. Bland annat ska alla kläder vara handgjorda, de får inte vara tyngre än att det går att checka in på ett flygplan och det är endast tillåtet att föreställa karaktärer från japanska tecknade serier, filmer och tv-spel.

Det svenska paret gestaltade karaktärer från tv-spelet Legend of Zelda Skyward Sword och gick överraskande till final. Domarna tilltalades framförallt av svenskarnas humoristiska inslag.

– Inte bara känns det fantastiskt, det känns som vi måste hit igen. Vi måste kvala in ett till år så att vi också får stå på prispallen, säger Kim Synnerborn.

Vad krävs för det?

– Det krävs något häftigare, något som är välgjort och coolt att kolla på.

Dansk silvermedalj

Sammanlagt delar domarna ut 30 poäng vid tävlingarna. Hantverket, framträdandet och likheten med originalet betygsätts. Vid årets upplaga lyckades det indonesiska paret som tog sig an karaktärer från serien Trinity Blood bäst. Andraplatsen gick till danskarna Sarah Juul Wallin och Alexander Hvidberg som gestaltade figurer från The Angel of Elhamburg.

– Vi är superglada över andraplatsen, särskilt eftersom Norden aldrig har placerats sig så högt förut. Det är så kul och helt oväntat, säger Sarah Juul Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.