Turnén ska inspirera fler till att ta plats bakom DJ-båsen. Foto: TT Bild

Svenska DJ:s jämställdhetsarbetar internationellt

Uppdaterad
Publicerad

I ett initiativ för att bättra på jämställdheten i DJ-båsen även utanför Sveriges gränser ger sig Svenska Institutet och Rättviseförmedlingen ut på turnén Femme Beat DJ School.

Rättviseförmedlingen, som bland annat arbetar med att belysa och motverka ojämställda förhållanden inom arbetsliv, media och kultur, startade för fyra år sedan ett projekt för att få in fler kvinnor i den ofta så mansdominerade DJ-världen.

I projektet ska två svenska DJ:s, Bella Boo och Maja Asperö Lind, hålla workshops för tjejer där de får prova på och utveckla sina färdigheter i DJ-båset.

– Förhoppningsvis kan vi inspirera till mer jämställda DJ-bås runt om i världen, säger Annika Rembe på Svenska institutet.

 Liknande satsningar har tidigare gjorts runt om i Sverige. Premiär för turnén kommer att hållas i Istanbul och i samarbete med svenska ambassader kommer besök även att göras i Belgrad och London.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.