Cheferna för bland annat Spaniens, Frankrikes och Tysklands kulturinstitut i Sverige har kritiserat Nya Tiders närvaro på årets Bokmässa i Göteborg. Uppropet har fått Svenska Institutet, myndigheten som arbetar med Sveriges internationella kulturrelationer, att reagera.
SI är inte nöjda med hur Bokmässan hanterat kritiken, och uppger i ett brev till mässledningen att detta påverkar Sveriges internationella kulturrelationer. Myndigheten skriver att situationen ”har en avgjort försvårande inverkan på vårt förtroende- och relationsskapande arbete i stort, samt att den tydligt påverkar förutsättningarna för vår gemensamma medverkan på årets bokmässa i en allt annat än positiv riktning”.
Kritiken kommer efter att bokmässans vd Maria Källsson i ett mejl bemött kulturinstitutionernas kritik, ett bemötande som SI anser vara lättvindigt.
– Flera institut reagerade väldigt starkt, man tyckte att det var ett ihopklippt standardsvar som varken var tydligt eller reflekterande, säger Henrik Selin, chef för Svenska Institutets interkulturella kommunikation.
Håller inte med om kritiken
Svenska Institutet understryker i sitt mejl att ”det inte åligger en statlig myndighet att försöka påverka privata verksamheter” och att man inte har någon åsikt om Nya Tiders närvaro.
Samtidigt uttrycker man en önskan om att Bok och Bibliotek, som anordnar bokmässan, ska ta kritiken på större allvar och att deras kommunikation med de internationella aktörerna ska ”kännetecknas av dialog och konstruktivitet, snarare än enkla klargöranden”.
– Det stämmer att vi har fått ett mejl från SI som är en mångårig utställare och som vi haft ett långt samarbete med. Precis som många andra utställare har den senaste tidens debatt rönt frågor hos dem och vi har verkligen tagit oss tid att svara på dem, säger Maria Källsson, Bokmässans vd, om mejlet.
Ser du något problematiskt i att en myndighet uttrycker önskemål om hur ni som privat kulturverksamhet ska agera i en fråga?
– Jag tycker att vi har haft den önskvärda dialogen med institutionerna efter deras första brev oavsett om Svenska Institutet tycker det eller inte.
Ville inte utöva påverkan
Svenska Institutet ville inte skriva under uppropet mot Nya Tiders närvaro, med motiveringen att de som myndighet inte bör lägga sig i privata kulturarrangörers beslut. Henrik Selin menar att den kritik som trots allt framfördes är inom gränsen för Svenska Institutets uppdrag, och inte var ett försök till myndighetspåverkan.
– Det vi ville uppmärksamma mässan på var att deras korta kommunikation hade uppfattats negativt. SI:s roll bland europeiska kulturinstitut är bland annat att värna och bistå i utbytet mellan svenska kultur- och samhällsaktörer, säger Henrik Selin till Kulturnyheterna.
– Syftet med mejlet var helt enkelt att peka på vikten av en fortsatt konstruktiv dialog där en sådan, från vårt perspektiv sett, delvis har saknats.