Foto: Illustration: Emma Virke

Svenska museer i normkritisk framkant

Publicerad

82 procent av Sveriges museer arbetar med hbtq-frågor i sin verksamhet. Det visar en undersökning som Riksutställningar har gjort.

Enligt undersökningen ligger svenska museer långt fram i en internationell jämförelse när det gäller normkritiskt arbete och hbtq-perspektiv. Samtidigt uppger 87 procent av museerna att de har behöv av att stärka sin hbtq-kompetens.

– Hbtq-perspektivens integration på museer är fortfarande delvis ett pionjärarbete och det krävs mod för att testa sig fram. Initiativen är viktiga eftersom hbtq-personer världen över är i det närmaste historielösa i dag, säger Evelina Wahlqvist, omvärldsanalytiker på Riksutställningar och ansvarig för utredningen Museerna och hbtq i ett pressmeddelande.

Ger tips

Med hjälp av utredningen ger rapporten exempel på hur museer kan arbeta med hbtq-perspektiv i utställningar, programverksamhet, samlingar, organisationen internt och samarbeten externt.

– Vi vill vara framåtblickande och erbjuder konkreta tips på hur museer i stort och smått kan integrera hbtq-perspektiv i sina verksamheter. Vi hoppas att rapporten kan ge både uppmuntran och inspiration i detta arbete, säger Evelina Wahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.