Screenshot från det kommande Star Wars-spelet som släpps i höst. Foto: Electronic Arts Inc

Svenskt företag bakom Star Wars-spel

Uppdaterad
Publicerad

I höst släpps det nya stora Star Wars-spelet och skaparen bakom spelet är det svenska företaget Dice.

-Man nyper sig själv i armen när man får ett sådant uppdrag, säger Niklas Fegraeus, Design Director på Dice.

Disney sökte efter en bra partner som kunde göra spel och kontaktade därför EA, Electronic Arts. Eftersom spelföretaget Dice är en del av EA hamnade uppdraget på deras bord.

-Det tog några dagar att landa efter den frågan. Jag är ju själv ett stort fan, säger Niklas Fegraeus, en av huvudskaparna till spelet ”Star Wars Battlefront”.

Niklas Fegraeus är den kreativa spindeln i nätet. Det är han som har i uppgift att fundera ut vad spelet ska gå ut på, hur man ska spela, spelets regler, vad som ska finnas med, och så vidare.

– Man kan säga att jag arbetar fram spelets vision. Sedan sätter vi oss med ingenjörer, programmerare, konstnärer, musiker och försöker strukturera upp allt. Bygga, testa, göra om och bygga lite till, säger han till TT.

Ett omfattande arbete

Att ta fram ett spel tar tid. Rör det sig om ett avancerat spel, som ”Star Wars”, jobbar man två-tre år innan man når en slutprodukt. Under arbetets gång har Dice bland annat fått möjlighet att besöka George Lucas ranch i Kalifornien och ta del av originalmodellerna från filmerna. Genom att fotografera dem har man sedan hemma i Sverige skapat 3D-modeller för att återskapa den rätta Star Wars-känslan.

– När du plockar fram en ljussabel så är det samma modell som i filmen, säger Niklas Fegraeus.

Förväntansfulla fans

Vissa historier tenderar att leva vidare genom generationer. Star Wars är en sådan, menar Niklas Fegraeus, och förväntningarna från fantasterna är höga.

– Det är ju inte så att mina axlar väger lite. Jag är nervös, men samtidigt optimistisk. Det är utmanande och häftigt att få göra något så här stort.

Fakta: Spelföretaget Dice

Dice ägs sedan 2006 av Electronic Arts (EA) som är ett amerikanskt företag inom tv- och dataspelsbranschen.

Företaget grundades 1992 och i dag arbetar cirka 350 personer på Dice.

Dice står bakom spel som ”Battlefield” och ”Mirror’s Edge”.

”Star Wars Battlefront” släpps den 19 november i Norden till Xbox One, Playstation 4 och pc.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.