Politisk konspiration i nya dramaserien ”Blå ögon”, som hade premiär i helgen. Foto: SVT

Sverigedemokraterna kritiskt till ny SVT-serie

Uppdaterad
Publicerad

Igår sändes första avsnittet av dramaserien ”Blå ögon”. Ett program som redan väckt politisk ilska.

Mitt under en intensiv valrörelse försvinner justitieministerns stabschef. Samtidigt växer ett främlingsfientligt parti, kraftigt motstånd till trots.

Idén till SVT:s nya thrillerserie ”Blå ögon” kom för fyra år sedan.

Medier

– Vi ville göra något om pessimism och skildra den växande trenden med missnöjespartier runtom Europa, säger Christian Wikander, ansvarig utgivare på SVT.

Kallas för karbonkopia

Premiäravsnittet, som sändes under gårdagskvällen, har genererat vitt skilda åsikter. I skrivande stund har Granskningsnämnden tagit emot 18 anmälningar mot programmet, medan både tittare och recensenter har hyllat serien på sociala medier.

Många har reagerat på likheter mellan handlingen i serien och det aktuella läget i svensk politik. Inte minst när det kommer till det parti som växt stort under det rådande supervalåret.

”Dramaseriens snabbt växande populistparti på högerkanten Trygghetspartiet är en karbonkopia på SD, komplett med en blågul blomma som partisymbol”, skriver till exempel Johanna Hagström i Göteborgsposten.

SD: ”Klart olämpligt”

Sverigedemokraternas pressansvarige Henrik Vinge ställer sig kritisk till ”Blå ögon”. Han menar att public service, genom att skildra dagsaktuell politik, kliver ur sin objektiva roll.

– Det är helt uppenbart att det handlar om oss, vilket är klart olämpligt, säger han.

Vad är det som gör att du känner igen Sverigedemokraterna i serien?

– De använder uttryck som är kopplade till oss. Vågmästarroll till exempel. Det gick inte att missta sig.

SVT: ”Måste vara relevant”

– Vår avsikt har varit att skapa fiktion. Det är ofrånkomligt att likheter med verkligheten uppstår när det är en dramaserie om Sverige 2014 som görs. TV-dramatik ska vara relevant för publiken. Ibland kan historierna väcka debatt, säger Christian Wikander.

Henrik Vinge tycker inte att första avsnittet var särskilt bra, men kommer att fortsätta att följa serien för att se hur handlingen utvecklas.

– Public service ska ha en objektiv hållning och inte ägna sig åt opinionsbildning, säger han.

Seriens ansvarige utgivare understryker att nio timmar av serien ännu inte sänts.

– Jag tycker inte att man ska dra för stora växlar på det första avsnittet. Följ med på resan istället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet