Han var Sveriges första skjutjärn

Uppdaterad
Publicerad

Tv-legendaren Åke Ortmark, ett av de tre O:na, är mest känd för att han introducerade skjutjärnsjournalistiken i Sverige. Nu har han skrivit sina memoarer.

Att respektlöst ställa obehagliga och raka frågor till makthavarna var en revolutionär metod på 60-talet, en intervjuteknik som togs till Sverige av de tre journalisterna Lars Orup, Åke Ortmark och Gustaf Olivecrona – de tre O:na. Nu har Åke Ortmark skrivit om sitt liv som en av Sveriges viktigaste journalister. 

– Vad man än gjorde tittade 52 procent av svenska folket på programmet. Det gav en maktposition. Jag brukar säga, lite tillspetsat, att det var jag som bestämde vad som hade hänt i Sverige. Det var den enda tv-kanalen, det enda nyhetsprogrammet och jag bestämde vad som skulle uppmärksammas och inte, säger han.

Med självbiografin ”Makten och lögnen” vill Åke Ortmark föra vidare sina lärdomar till en ny generation journalister.

– Jag vill berätta att de ska vara självständiga gentemot makten. De ska vara pålästa så att de kan ställa rätt frågor, och de rätta frågorna ska framföras med envishet. Det behöver inte betyda elakhet eller aggressivitet, men man ska vara envis i sitt uppsåt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.