Malin Axelsson, konstnärlig ledare, och en bild ur Radioteaterns ”Ungdom utan Gud” från 2016. Foto: Sveriges Radio

Sveriges Radio lanserar ny dramasatsning

Uppdaterad
Publicerad

Radioteater i alla kanaler, dramapoddar, livesändningar och ökad närvaro i sociala medier. Det är några av nyheterna när Radioteatern nu görs om till Sveriges Radio Drama.

På onsdagen presenterade Sveriges Radio sin nya plattform för radioteater och dramaproduktioner. Radioteatern görs om och byter namn till Sveriges Radio Drama. Det nya formatet ska bland annat sända drama i alla kanaler – P1, P2, P3, P4, P5 och Barnradion – samtidigt som man satsar mer på innehåll i podcasts och sociala medier.

– Möjligheterna för radiodramaformen just nu är svindlande och vi är så stolta över att kunna presentera en hel repertoar av radiodrama på platser där radiodrama inte hörts förut och i nya lekfulla former, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama, i ett pressmeddelande.

Radioinstitution går i graven

Tidigare sände Radioteatern uteslutande i P1 och P4, men nu kommer man försöka nå ut bredare med sina dramaproduktioner. Först ut är bland annat Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren med en skräckpodd för P3, ”De dödas röster”. Man kommer också presentera ett aldrig publicerat manus av Ingmar Bergman, i regi av Suzanne Osten, och nya produktioner av Roxy Farhat och Marie-Louise Ekman.

Radioteatern inledde sina sändningar 1929, och är ett av de mest kända programnamnen inom SR. Deras verksamhet fortsätter som normalt, enligt SR, men namnet ändras då man anser att det inte längre är tidsenligt.

– Vi anser att namnet inte riktigt täcker in och beskriver allt det nya vi kommer att göra och att drama är ett begrepp som tydligare beskriver för lyssnarna vad vi gör. Radiodrama är ett begrepp som används internationellt och med dagens teknik är också radiodrama en internationell rörelse, säger Malin Axelsson till Kulturnytt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.