Sverker Härd ska leda Kulturanalys

Uppdaterad
Publicerad

”Utmaningen blir att integrera utvärderingsmetoder med kultur”, säger Sverker Härd.

Myndigheten har i uppdrag att utvärdera svensk kulturpolitik och analysera hur svenskt kulturliv utvecklas på områden som mångfald, tillgängliget och jämlikhet.

Från 1 mars kommer den att ledas av Sverker Härd, tidigare enhetschef på Skolverket.

– Kulturpolitik är ett nytt område för mig som kommer från utbildningssektorn. Jag kommer först att behöva lära mig vilka de väsentliga frågorna är inom kultur och hur dessa kan utvärderas, säger han.

Sverker Härd har senast arbetat som chef för resultatutvärderingsenheten på Skolverket.

– Jag känner mig trygg med den typen av metoder så nu blir utmaningen att integrera dem med kulturfrågor.

Trots att myndigheten som han nu ska leda är ganska så ung, som startade 1 april 2011, är han imponerad över hur långt man kommit.

– Det här är en myndighet som kommit väldigt långt trots att den är ganska ny. Det finns en hög och bred kompetens bland medarbetarna. Men det är lite för tidigt för mig för att säga vart jag vill leda myndigheten. Det är tydligt att myndigheten börjar känna sig allt mer säker på kulturpolitiken och kulturlivet kan utvärderas. Men det måste mogna fram, säger Sverker Härd.

Själv kallar sig Sverker Härd för ”en ivrig kulturkonsument”.

– Jag är mycket musikintresserad och spelar gitarr själv. Och så är jag historieintresserad och samlar på originalupplagor av svensk litteratur. Det är några exempel, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.