Foto: Bertil Ericson/TT

SVT kan ta över ”8 sidor”

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetstidningen ”8 sidor” föreslås bli en del av public service. Intressant, tycker SVT.

Den lättlästa tidningen ”8 sidor” är på väg att följa med stiftelsen Centrum för lättläst in i Myndigheten för tillgängliga medier, vars uppdrag är att se till att personer med läsnedsättning får tillgång till anpassad litteratur och dagstidningar.

När beskedet om nerläggningen av Centrum för lättläst kom, sa direktören Ann Katrin Agebäck att hon var orolig för ”8 sidors” framtid.

Medier

Nyhetstidningens chefredaktör Malin Crona föreslog i slutet av förra året att stiftelsen skulle bli en egen del av public service.

Politiker positiva

Nu ställer sig oppositionspartierna S, MP och V positiva till förslaget, rapporterar Medievärlden.

”Sveriges Television har stor vana av att arbeta med tillgängliga medier och har tidigare med framgång tagit över en liknande verksamhet, Dövas TV, för att staten ville garantera kontinuitet och kvalitet i utgivningen. Sveriges Television har ett omfattande uppdrag att producera nyheter som är tillgängliga för alla”, skriver Socialdemokraterna i en motion och vill se en utredning i frågan.

”Bör vara fristående”

– Vi tycker att det låter intressant, säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.

SVT har, tillsammans med SR och UR, bedömt att SVT skulle vara det public service-bolag som i så fall skulle ta över ”8 sidor”, eftersom tidingen kan kopplas på SVT:s nuvarande nyhetsverksamhet.

Jimmy Ahlstrand välkomnar en utredning.

– ”8 sidor” är en en publicistik verksamhet och vi tycker att den ska vara fristående från en myndighet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet