SVT stäms på kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Anna Wahlgren stämmer SVT på 250 000 kronor efter ett uttalande som programledaren Rickard Olsson gjort i programmet ”Vem vet mest?”.

I SVT:s frågesportprogram ”Vem vet mest?” fick en tävlande frågan: ”Vilken Wahlgren är känd för sina barnuppfostransråd och står bakom sova hela natten-kuren?”

-Anna, svarade den tävlande, varpå programledaren Rickard Olsson svarade:

-Ja, Anna är det ju som förstört så många barn – stackarna.

Kommentaren fick författaren Anna Wahlgren, som bland annat skrivit flera böcker om barnuppfostran, att stämma SVT på en kvarts miljon kronor, enligt en anmälan till justitiekanslern.

-Halva Sverige ”vet” nu att Anna Wahlgren är hon som förstört så många barn. Flinet sanktionerar bara ”faktum”. Det blir en skojsig etikett. Den är inte skojsig för mig. Vi talar ärekränkningsbrott, skriver Anna Wahlgren på sin hemsida.

Wahlgren har även anmält inslaget till Granskningsnämnden för Radio och TV. Hon skriver i ett mejl till Rapport att hon inte vill kommentera ärendet ytterligare.

Inte proportionerligt

Programledaren Rickard Olsson säger att han beklagar att Anna Wahlgren tagit så illa vid sig, men tycker inte att brottet står i proportion till det straff som hon vill utmäta.

-En och en halv mening inlindat i vad jag hoppas är en glimt i ögat är inte värt en kvarts miljon kronor. Men jag är ledsen över att hon blev så sårad, säger Rickard Olsson.

”Förlåt”

På sin hemsida beklagar Anna Wahlgren att hon inte fått någon ursäkt av Rickard Olsson.

-Förlåt, det var inte meningen. Samtidigt finns det så många offentliga människor som folk tar sig friheten att skoja om – ska man be alla om ursäkt?, säger Rickard Olsson.

Freja Salö

Anna Wahlgren

Anna Wahlgrens Barnaboken kom 1983 och har läst av mängder av föräldrar i Sverige. 2004 kom ”Sova hela natten”.

Wahlgren har kritiserats hårt för sina råd, bland annat att Wahlgren, mot läkarkårens rekommendation, hävdar att spädbarn ska sova på magen.

2009 anmäldes Wahlgren till barnombudsmannen av svenska barnläkarföreningen. Anmälaren anser att Wahlgrens metoder för att få barn att sova hela nätterna är direkt livsfarliga för barnet.

Wahlgren har även kritiserats för att använda auktoritära metoder Författaren ger till exempel råd om att trycka ner barnet i vagnen, att inte bry sig om att barnet dunkar huvudet i spjälsängen och att ignorera barnets skrikande. Rådet fanns som videoklipp på Wahlgrens hemsida, men togs bort sedan många föräldrar reagerat starkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.