SVT träffar Skam-skaparna

Uppdaterad
Publicerad

Norska NRK har med sin succéserie SKAM fått både kids och vuxna i hela norden att snacka norskt ungdomslingo. SVT har träffat personerna bakom serien.

I tre säsonger har tittaren kunnat följa några gymnasieungdomars liv i Oslo och succén tycks total. Hyllningarna har forsat in. Men inte bara för att det är ett välskrivet och välspelat drama, utan också för att man lyckats med en sociala medie-strategi som saknar motstycke.

Upplevs som i realtid

Mari Magnus, webbproducent för Skam. Foto: SVT
Skam

Skam publiceras i form av klipp i olika längd som kommer upp utan förvarning i ett flöde online. Varvat med sms-konversationer, bilder och klipp ur karaktärernas sociala medier. Avsnitten både skrivs och spelas in bara ett par veckor innan sändning och de utspelar sig samma dag och tidpunkt som de publiceras, det vill säga: dramat upplevs som att det spelas in i realtid.

– Skam är en serie skulle klara sig på egen hand. Man berättar i realtid och vi kommer nära karaktärerna. Vi kan läsa vad de skriver och delar på Instagram – de blir som våra vänner, berättar Mari Magnus, webbproducent på NRK.

Se hela inslaget här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skam

Mer i ämnet