2001 blev dåvarande finansminister Bosse Ringholm tårtad. Foto: TT

Mediernas tårtkalas är över

Uppdaterad
Publicerad

För femton år sedan raljerade medierna över tårtattacker. Idag är de ett hot mot demokratin.

Igår var det dags igen.

Den här gången var det kristdemokraternas Göran Hägglund som drabbades av en tårtattack och den fördömdes hårt av medierna.

Medier

Men så har det inte alltid varit. Medierna har gjort en kovändning i sin rapportering kring tårtningar – de har gått från att vara lustiga fenomen till att bli ett hot mot demokratin.

Vändningen – mordet på Anna Lindh

– Det var mordet på Anna Lindh som förändrade synen på tårtattacker, tror statsvetaren Ulf Bjereld.

2001 var ett riktigt tårtkastarår. Det började med att politiker som Leif Pagrotsky och Marit Paulsen fick varsin tårta i nacken vid en debattafton i Lunds stadshall i mars. Sedan var det dåvarande finansminister Bosse Ringholms tur att bli tårtad. Han fick två tårtor i ansiktet när han tog sin årliga budgetprommenad med medierna i släptåg. Några månade senare kastade en 16-åring i Varberg en tårta på kung Carl Gustaf.

I studien ”Att tårta en politiker”, jämför två journaliststudenter vid Göteborgs Universitet mediernas bevakning av tårtattacken på Bosse Ringholm för snart femton år sedan med den på Jimmie Åkesson (SD) i fjol.

Tårtan som hot

Debatten kring tårtningen av SD-ledaren handlade till stor del om tårtan som ett hot mot demokratin.

– Det har sett likadant ut efter tårtattacken mot Göran Hägglund, säger Ulf Bjerld. Frågorna jag fick från journalisterna igår handlade om tårtkastning som ett demokratihot.

Annat ljud var det i skällan när Ringholm drabbades av tårtkastare på sin budgetpromenad 2001. Då raljerade Expressen över tårtattacken med rubriken ”Smaka på den, Ringholm” och Aftonbladet presenterade ett recept på Bosse Ringholms tårta. På Dagens Nyheters ledarsida fanns inte ett uns av upprördhet. Ledarskribenten kritiserade istället statsminster Göran Persson, som beskrivit tårtningen som ett hot mot demokratin och öppenheten i samhället. ”Har regeringen ingen humor?”, undrade ledaren.

Kränkningar sätter spår

– Rubrikerna skulle vara omöjliga idag, slår statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms Universitet fast. Det är ett tydligt exempel på hur tiden förändrar synen på ett och samma feneomen.

Efter mordet på Anna Lind blev det klart och tydligt att politiker var sårbara i ett öppet samhälle. Det är en förklaring på att rubrikerna om tårtattacker gick från att vara skämtsamma till att bli allvarliga. Men debatten om kränkningar – bland annat i sociala medier –  har också satt sina spår, tror Jenny Madestam.

– Att få en tårta i ansiktet är förnedrande och om vi vill att någon ska vilja åta sig politiska uppdrag, så måste vi också värna om det, säger Jenny Madestam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet