Dansarnas pensions ålder har höjts. Nu tar Teaterförbundet strid om pengarna som blir över. Foto: TT

Teaterförbundet: ”Regeringen stjäl våra pensioner”

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar kulturministern en satsning på 60 miljoner kronor till scenkonsten. Men Teaterförbundet menar att pengarna borde gått till pensioner.

Enligt det nya pensionssystemet för scenkonstarbetare, som börjar gälla den 1 januari 2015, kommer det inte vara möjligt att gå i pension lika tidigt i livet. Istället ska exempelvis dansare skolas om för att kunna byta yrke när kroppen inte längre klarar det slitsamma arbetet på scenen.

Alltså höjs pensionsåldern radikalt: från 41 till 65 års ålder.

På så sätt frigör regeringen pengar. Idag presenterar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth en rad kommande satsningar på scenkonsten: redan nästa år kommer 60 miljoner kronor att betalas ut till bland annat Kungliga Operan, Dramaten och Riksteatern.

Teaterförbundet kritiskt

Men Teaterförbundet är kritiskt till förslaget, eftersom man menar att kulturministern använder pengar som är avsatta till dansarnas pensioner.

Nu använder staten pengarna på ett sätt som visserligen behövs men inte till det de var menade för, menar Teaterförbundet. Istället efterlyser man ”friska pengar”, snarare än att omfördela pengar som idag används för pensioner.

– Om man hårddrar det hela kan man säga att regeringen stjäl våra pensioner, säger Jaan Kolk, förbundsdirektör på Teaterförbundet.

Nu vill Teaterförbundet få oppositionens uppmärksamhet, och på så sätt få hjälp att driva frågan gentemot regeringen.

– I det här fallet handlar det inte om att vi vill ha mer pengar, utan att vi vill att politikerna låter bli att dra in våra pengar, säger Jaan Kolk.

Oppositionen kritisk

Oppositionen är skeptisk till kulturministerns förslag. Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Lars Ohly säger att det måste tillföras nya pengar för att frågan ska kunna lösas. Också Socialdemokraterna noterar att det inte tillförs nya pengar men vill däremot inte säga om förslaget rivs upp om oppositionen vinner valet.

På kulturdepartementet ställer man sig oförstående till Teaterförbundets kritik.

– Alla pengar finns kvar inom scenkonstsystemet men inte lika mycket kommer sättas av till pensioner. Det här blir ett bättre och billigare system, säger Joakim Stymne, statssekreterare på kulturdepartementet.

Hur ser du på Teaterförbundets kritik?

– Ärligt talat är jag förbluffad över den. De vet lika väl som alla andra vilken ramen är för förhandlingen är det nya pensionssystemet. Så jag ser det som en del av deras förhandlingsspel som jag vet pågår just nu.

”För tidigt”

Men också arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst är kritisk till hur de 60 miljonerna fördelas. Organisationen är positiv till att pengarna stannar kvar inom scenkonstbranschen, men menar att det är för tidigt att dela upp kakan innan det nya pensionssystemet är färdigförhandlat.

– Innan dessa medel fördelas förväntar vi oss en mer noggrann analys och dialog där vi som branschorganisation och våra medlemmar runtom i landet får en chans att delta, säger Stefan Forsberg, ordförande för Svensk Scenkonst i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.