Teatrarnas kritik: Staten höjer hyrorna – men inte bidragen

Uppdaterad
Publicerad

Teatrar som hyr sina lokaler från Statens fastighetsverk riktar kritik mot höjda hyror. Flera scener är rädda för att inte klara trycket.

– Om det här fortsätter så blåser man ut väldigt mycket kultur, säger Sophia Artin på Teater Galeasen.

Statens fastighetsverk är myndigheten som hyr ut byggnader med stort kulturhistoriskt värde som ägs av staten. Bland hyresgästerna finns bland annat teatrar, och flera av dem larmar nu om att hyran blivit för dyr.

På nationalscenen Dramaten är man rädd att behöva plocka från pengar som ska gå till att producera föreställningar.

– Färre föreställningar skulle också betyda en mindre varierad repertoar, mindre jobb till konstnärer, mindre möjlighet att nå ut till många olika publikgrupper, säger Dramatens vd, Maria Groop Russel.

”Plus-minus-verksamhet”

De flesta scenkonstarrangörer som hyr av Statens fastighetsverk har marknadshyra, som omförhandlas varje gång ett avtal löper ut. Därför aviserades en 60-procentig hyreshöjning på Musikaliska kvarteret i Stockholm. Verksamheten befarar att de kan bli tvungna att flytta ut.

– När man pratar om den fria marknaden så tittar man på kommersialism. En teater är inte kommersiell alls. Det här är en plus-minus-verksamhet, säger Sophia Artin på Teater Galeasen.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tycker inte det är en lösning att ge hyresrabatter för kulturverksamheter.

– Vi subventionerar inte genom att göra ingrepp på fastighetssidan, utan man har en anslagdel i budgeten. Och så försöker man så gott det går hålla god balans där, säger Niklas Wykman.

Ansträngt läge i hela landet

Enligt branschorganisationen Scenkonst Sverige är hyreshöjningarna inte bara ett problem för de scener som hyr på statlig nivå, utan även inom kommuner och regioner.

– Där har vi offentliga fastighetsägare som har avkastningkrav och vill höja hyran. Samtidigt ligger teatrarnas anslag på samma nivå. Det är ju ansträngt, säger Annika af Trolle på Scenkonst Sverige.

I ett sms till Kulturnyheterna skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) att det inte går att säga något om kommande anslag nu eftersom det är en del i regeringens budgetberedning.

Olika hyresmodeller

Statens fastighetsverk har olika hyresmodeller för de olika scenerna.

Dramatens huvudbyggnad styrs av en så kallad kostnadshyra. Det betyder att de bara betalar vad det faktiskt kostar i drift, och i gengäld ska de själva bekosta renoveringar. Att hyran nu går upp med 50 procent beror på att de bygger en ny hiss till entrén. Den kostnaden läggs på nästa års hyra. Bland annat Kungliga Operan och Nationalmuseum regleras också av den här modellen.

De flesta andra scener som hyr av Statens fastighetsverk har marknadshyra som omförhandlas varje gång ett avtal löper ut. Då gör man en ny bedömning av vad som är en lämplig hyra, beroende på marknadsläget. Fastigheten jämförs då med motsvarande i samma område.

Flera har också en så kallad indexklausul, för att undvika chockhöjningar. Då regleras hyran i takt med inflationen, enligt konsumentprisindex. Nu innebär det en ökning med 11 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.